19 август 2024 г.

Бисквитено руло само с три съставки

 Е, и с една шоколадова заливка и подобаваща поръска отгоре за разкош 😁 Лесно, ефектно и вкусно руло, с шантавото съчетание на банан и смокини, защо пък не?😉😁  Изяде ли се, идяде се 😁😁 значи става за ядене! Сериозно, комбинацията е добра,  пък и кога да си направим такова руло, ако не сега когато смокините зреят. Има един сорт кадота черна смокиня - уникално вкусна, разтапя се в устата. Искаше ми се това руло да е точно с такива смокини, но за съжаление не намерих. Преди време бях правила обърнат сладкиш с точно такива смокини, стана много вкусен и красив!

Та ако ви попаднат смокини сорт кадота черни, не му мислете, хапнете си ги сладко, но оставете няколко за едно бисквитено руло. За моето съм използвала обикновен сорт смокини  (смокинята зад блока 😁), но обелих кората, защото беше много дебела. И всъщност идеята за това шантаво руло беше спонтанна, то като всичко останало 😁, почвам да правя нещо и в движение го доизмислям.




Продукти:

какаови бисквити (3 пакета по 180г.)

3 банана

около 10 броя средно големи смокини

шоколад, фъстъчен крокант, филирани бадеми


Стъпки:

1. Смиламе до ситно бисквитите в блендер (или в обикновена мелничка). Изсипваме ги в подходяща по-голяма купа.

2. Смиламе за кратко и бананите в блендера (или намачкваме с вилица). Добавяме  ги към смлените бисквити.

3. С ръка омесваме тестото от бисквитите и бананите. 

4. Измиваме и обелваме смокините, като гледаме да са с една и съща големина. 

5. Върху домакинския плот (маса) отвиваме прозрачно фолио, с дължина колкото ще бъде рулото, но без да го късаме. Прехвърляме бисквитеното тесто върху фолиото по средата. Захлупваме с фолио отгоре и тогава го късаме. С точилка внимателно разточваме тестото с дебелина около  0.5 см. 

6. В единият край нареждаме смокините една до друга. 



7. Внимателно започваме да навиваме стегнато руло, като си помагаме с фолиото. Преди да завия до край рулото, поръсих по цялата дължина с кокосови стърготини.

8. Прибираме рулото в хладилника за два-три часа поне, да стегне. 

9. По желание го украсяваме с разтопен шоколад и поръсени отгоре филирани бадеми и фъстъчен крокант. Прибираме отново в хладилника, за да стегне шоколада.




В разрез е особено красиво!




Няма коментари:

Публикуване на коментар