При липса на едното, може да го направите само с един вид сладко. И всъщност не е задължително да са точно смокини или череши. Но пък изглежда много апетитен и красив, простичък сладкиш... но с тези пресни смокини отгоре, леко покрит със сняг от пудра захар... уникално, поне за мен!!
Когато реша да правя сладкиш и реша са разчистя хладилника - ето това е резултата!!
Продукти:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 к.ч. олио /или масло/
1 ч.л. сода за хляб
2 ч.ч. брашно
сладко от смокини и череши - 2 малки бурканчета
пресни смокини и пудра захар за украса
СТЪПКИ:
1. В купа разбиваме добре яйцата със захарта. Последователно като разбъркваме, добавяме олиото, киселото мляко с разбърканата в него сода и накрая пресятото брашно.
2. Във форма с падащо дъно слагаме на дъното и около стените хартия за печене /или без хартия като намазваме с масло дъното и стените/. Дъното покриваме със сладкото.
3. Върху сладкото внимателно в началото изсипваме с лъжица от кексовата смес, за да може то /сладкото/ да остане на дъното. Внимателно изсипваме и останалата част от кексовата смес.
4. Печем в предварително затоплена фурна до готовност /до суха клечка/.
5. Изваждаме върху решетка да изстине сладкиша и обръщаме внимателно в подходяща тортена чиния или поднос.
6. Украсяваме с пресни смокини и няколко череши от сладкото. Поръсваме с пудра захар за разкош!
Докато снимах, Дари /малката ни дъщеря/ бързо бързо се появи в кадър. Обича да го прави всеки път :)
И изведнъж със същата бързина се дръпна настрани, за да продължа с фотосесията хаха! А повярвайте - това отнема малко повечко време, и когато няма подходяща светлина е още по-изнервящо.
Но усилията си заслужават!!
Да ви е сладко!!
Една сладка муцунка наднича отзад:)
ОтговорИзтриване