10 август 2024 г.

Бутерки с праскови и мед

 След соленото, да минем към сладкото 😃. Пак идея от нета, която реших да проверя дали ще се получи. На вид почти я докарах, на вкус гарантирам, че е вкусотия. Реално всеки копира от някого нещо, и когато го представи за свое почват едни хвалби, едни ахкания, благодарности. Абе хора, всичко е измислено отдавна, всеки черпи идеи от книги, от телевизията, от интернет.  Ами няма нищо срамно просто да го споменете. Постоянно гледам клипчета, като хоби ми е 😆 (аз нямам време и възможност за това и си правя само снимки 😁), от които вземам идейки, или ги приготвям същите, и споделям с всички вас. 

Да се върнем към бутерките. Сега има на пазара (а някои в градината си) едни такива сочни и сладки праскови! И за разнообразие, извадете бутер тестото (нали ви казах да си имате поне едно под ръка), и да пробваме една идея. Реално почти бях убедена, че няма да се получи това, което видях като идея. Но може би вторият път ще бъде по-добре. 



Продукти:

бутер тесто 

праскови

мед

яйце

пудра захар за поръсване 

СТЪПКИ:

1. След като бутер тестото вече е готово за работа, разточваме леко върху набрашнена повърхност с набрашнена точилка. 

2. Разрязваме на квадрати (4/4). В тавата от печката покрита с хартия за печене, на разстояние едно от друго слагаме 2 с.л. мед (да не е много течен). Реших да опитам няколко с боровинково сладко вместо мед. Отгоре подреждаме, като застъпваме  леко, тънко нарязани 3-4 парчета от праскова.




3. Внимателно поставяме от нарязаните квадрати бутер тесто. Притискаме леко в краищата, като с вилица минаваме навсякъде. 



4. С разбито яйце намазваме отгоре с четка.

5. В загрята фурна печем бутерките около 15-20 минути  до златист загар.

6. Изваждаме и оставяме да поизстинат върху хартията.  Внимателно с помоща на шпатула ги обръщаме върху подходяща чиния и поръсваме с пудра захар. 

Медът се беше карамелизирал с прасковите, и в комбинация с изпеченото бутер тесто вкуса беше чудесен! Ще се правят пак 😉




Няма коментари:

Публикуване на коментар