6 декември 2014 г.

Пълнен шаран

На 6 декември честваме Св. Николай Мирликийски Чудотворец - Никулден.

Той е покровител на моретата, моряците и рибарите, затова по традиция на трапезата на Никулден трябва да има риба, най-често шаран.

6 декември е и празник на банкерите и търговците.
В народните вярвания Свети Николай плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница

На него Бог е отредил силата да усмирява бурите и морските стихии, и да спасява изпадналите в беда сиромаси.

Според легендата, по време на силна морска буря светецът спасил с молитви моряците на кораба, с които пътувал към Божи гроб. Според друга, светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

В образа на Свети Николай се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езическия бог Посейдон.

Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата. На Никулден свършва и сезонът на есенния риболов, който се отбелязва с угощение и почерпка от рибарите и търговците на риба.

На този ден ставало разделянето между рибарите на спечеленото през сезона. Като празнували и правели едновременно с това равносметка, те не забравяли да свият венец от бръшлян и да го пуснат в морето - за онези, които не са се върнали на брега. Поверието гласи, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на свети Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете.

С иконата на светеца жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата, като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави.

В миналото рибарите не излизали в морето без молитва пред иконата на свети Николай. На Никулден се подрежда празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие - рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата.

В Западна Европа също честват деня на св. Николай. В Холандия и Белгия този ден е особено важен за децата. В нощта на пети срещу шести декември малчуганите оставят обувките си с надеждата добрият светец да ги напълни с лакомства и подаръци.

В много райони на Запада празненствата за свети Николай постепенно се трансформират в Коледа.

Ликът на Свети Николай е най-често избраният светец, на когото се посвещава курбан в случай на преживяно премеждие.

На 6 декември повод да почерпят имат всички, които носят името Никола, Николай, Николина, Нина и Ненка, както и всички рибари, банкери и търговци.

Св. Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Неговото житие дава основание в една молитва св. Николай да бъде наречен: защитник на вярата и верните, хранител на гладните, веселие на плачещите, одеяние на голите, покровител на плаващите по море, умиротворител на враждуващите, освободител на пленниците и невинно осъдените, ръководител на постниците и монасите, пазител на целомъдрието. За свой небесен покровител го считат и банкерите.

Празникът на Св. Николай попада във времето на рождественския пост и в този ден много православни християни приемат свето причастие, а за празничната трапеза приготвят рибни ястия, които носят в храма за освещаване.

Много храмове в България носят името на Мирликийския чудотворец.

Никулден е празник на град  Бургас, чиито жители са го избрали за свой небесен покровител.

Приблизително 200 000 души в страната носят името Николай, Николина и производни на тях. Най-често срещаното име е Николай с 95 123 души, носещи това име в България. Второ по популярност е Никола - 39 613 души.

На всички празнуващи днес, бъдете живи и здрави, закриляни от всичко и всички!
Нека на трапезата ви има парче риба, дори и това да не е шаран, да почетем този хубав празник. 

Като всяка година, и тази у дома на Никулден поднесох един пълнен шаран.
Бързо, лесно и вкусно!!




Продукти:


1 шаран
сол, черен пипер или любими подправки за риба - розмарин, дафинов лист, босилек, мащерка, мента

за плънката -
лук 
орехови ядки
моркови
олио
доматено пюре или домати от консерва
сол и черен пипер на вкус


СТЪПКИ:

1. Почистваме шарана, махаме люспите и  хрилете. Измиваме го много добре със студена вода. Подсушаваме и осоляваме отвън и отвътре със сол и черен пипер.
2. Приготвяме си плънката.  Измиваме лука и морковите и ги нарязваме на дребно.Запържваме ги в олио, слагаме подправки на вкус. Накрая добавяме и нарязаните на дребно орехови ядки.

3. Пълним шарана, зашиваме го, или забождаме с клечки за зъби. 
4. В намаслена тава или покрита с фолио слагаме шарана. Правим леки разрези отгоре, в които слагаме по половин резен лимон. Поливаме с олио шарана отгоре, наливаме малко водичка  и печем на 170-180 градуса до готовност. След опичане махаме лимоните, а на тяхно място слагаме други.


Поднасяме с подходяща гарнитура - картофена салата, зелена салата, туршия или друга.



Добър апетит и прекрасен и щастлив празник на всички!! Наздраве!

8 коментара:

  1. Честит Никулден, Вили! С пожелания за здраве и благополучие!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит Никулден, Вили! Аз също правих пълнен шаран по традиция, макар само аз да го хапвам, за останалите имаше други рибки:)

    ОтговорИзтриване
  3. Честит Никулден (макар и с малко закъснение), Вили! Здраве и благоденствие желая на дома ти. :)
    А шаранчето е чудно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит Никулден Вили, макар и със закъснение ! Чудесен шаран си изпекла за празника, чудесно е във всеки български дом да се почитат българските традиции.Благодаря за прекрасната публикация и снимки !
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ели! Здраве и благоденствие в семейството ти желая!! Българите си имаме чудесни традиции, някои позабравени ... и трябва да се почитат! Поздрави и усмихната седмица Ели!

      Изтриване