Нещо подобно на желирания таратор, но тук вместо краставици добавяме репички и царевица.
Ефектно и също толкова вкусно!
Преди време от Кауфланд си купих бамбукови пръчки в саламура. Честно, и тогава, и сега не знам как и в какво да ги приготвя! Не бях опитвала досега такива и ми беше любопитно.
И когато реших да направя тази желирана салата, не знам защо исках да добавя и от тях. На вкус, безвкусни :))) И още не знам как ще оползотворя съдържанието на цялото бурканче.
И все пак, сложих малко и в тази салата, но не е задължително, може и без тях :))
Продукти:
400 мл. кисело мляко
1 пак. желатин
1 връзка репички - около 7-8 броя
царевица от консерва - около 1/2 ч.ч. може и малко повече
сол на вкус
1 скилидка чесън
съвсем малко олио или зехтин, а може и без
и бамбукови пръчки, които не са въобще задължителни!
СТЪПКИ:
1. Почистваме и измиваме репичките, а после ги нарязваме на много тънки колелца, може и на малки парченца.
2. В дълбока купа изсипваме киселото мляко, като преди това е добре да го разбиете на ръка или с миксер. Към него добавяме репичките, царевицата, бамбуковите пръчки - по желание, чесъна настърган на ситно, съвсем малко олио и сол на вкус. Ако обичате черен пипер, прибавете малко и от него на вкус. Пресен копър също ако обичате.
3. Разтваряме желатина в 100 мл. студена вода и оставяме да набъбне. На водна баня или за много кратко в микровълновата го разтопяваме. Прибавяме го към млечната смес и разбъркваме внимателно.
4. В малки купички, или форми за мъфини, може и малки чашки, покрити с фолио за печене или прозрачно фолио, разпределяме от сместа.
5. Оставяме в хладилника за няколко часа да стегне желатина.
6. Изваждаме ги от хладилника непосредствено преди сервиране. Внимателно обръщаме формичката върху чинията, в която ще поднесем. Отстрани наслагваме внимателно нарязан на дребно пресен магданоз.
Вкусно и лесно!! Добър апетит!
И ако някой знае как да оползотворя тези бамбукови пръчки, моля пишете ми незабавно :))
Много интересна салата, Виолета!
ОтговорИзтриванеТакава не съм хапвала.
Поздрави мила!
И се оказа вкусна Аля, поздрави и на теб :)
ИзтриванеСвежа и вкусна! Много слънчеви снимки, Вили! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Кате, този път снимах през деня и наистина се получиха слънчеви снимки.
ИзтриванеПоздрави!!
Много симпатична салатка, Вили:)
ОтговорИзтриванеА бамбуковите пръчки освен в китайско не виждам в какво друго да вложиш. Пиле, ориз, зеленчуци и бамбук, а може и само с пиле и сладко-кисел сос.
Благодаря Веси!
ИзтриванеА за бамбука, направо се чудя, дали и в китайско ще ми стане вкусен. От българските манджи май по-хубаво няма :)
Чудна салатка Вили, не съм я приготвяла с царевица и бамбукови пръчки.Дори не съм опитвала какъв е вкуса на сварен бамбук.Но явно не е нещо впечатляващо.Но салатката ти е чудесна.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Никак не е впечатляващ този бамбук, или аз не мога да го оценя подобаващо. Не си загубила нищо, дори и ако не опиташ въобще. Но салатката наистина е вкусна.
ИзтриванеПоздрави Ели!!
Изглежда и звучи вкусно салатката, Вили!
ОтговорИзтриванеНе съм опитвала желирана салата, ще опитам стана ми интересно.
Поздрави!
Благодаря Танче! Желирана салатката е също толкова вкусна, задължително да опиташ!!
ИзтриванеПоздрави!