13 март 2015 г.

Съвсем обикновен лучник

От много време ми се е прияло лучник, чак вече не си спомням от кога!!
Понеже аз само си го ям, другите обират питката, а плънката заделят или въобще не го вкусват!!! Да им се чуди човек защо, а е толкова вкусен! 
Та реших да си направя лучник и да си го изям сама :)) 

Правих едни хлебчета, и както винаги ми остана тесто.
Това беше идеалният момент да се възползвам за лучника.

Вие можете да използвате любима рецепта за тесто или да си го купите готово!




Взех 3-4 големи глави лук, нарязах ги на ивици, добавих сол, чубрица, босилек и малко червен и черен пипер, запържих ги до златисто в олио и оставих настрани да поизстине.

Взех си формата с подвижно дъно, сложих хартия за печене на дъното, обиколих и страните с нея. Тестото, което ми беше останало - около 400 г. разделих на две топки, едната малко по-голяма от другата.
Разточих ги, покрих с по-голямата дъното на формата, покрита с хартия и леко намазнена.
Разстелих отгоре вече готовата плънка и покрих с втората разточена топка от тестото. 
Притиснах добре краищата отгоре и отдолу, за да не излезе плънката.
Оставих да втаса, намазах отгоре с олио, с пръст боцнах на няколко места - и аз не нам защо :))  и пекох на 180 градуса до готовност.
 
Нямах търпение да го опитам, още топъл си отчупих.



После нарязах "културни" парчета :))


 и с малко шарена сол просто беше неустоим, дори и да беше толкова обикновен.


Беше вкусен, изядохме си го заедно с Дари - малката ми дъщеря, която е най-големия фен на всичко, което приготвям :))

12 коментара:

  1. Вили,
    чудесен постен лучник, много подходящ за всички постещи.Не съм правила чучник, а хлебчета с лук и праз.Стават също много сполучливи, а шарената сол е чудесно допълнение.Твоят лучник ми напомни детството, когато винаги правеха по селските фурни вкусен хляб, наръсен със шарена сол.Това беше перфектната закуска.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ели! И аз правя заедно с праз и лук, но сега така ми се дояде точно такъв, че не се стърпях да си направя. Пък шарената сол така добре му пасна!!
      И аз обожавах топлия хляб от фурната на село, докато го купиш и докато се прибереш у дома, половината е вече изчезнал :)
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Вили, съвсем ти е прекрасен лучникът! И ако позволите с малката госпожица, бих се присъединила към вкусната ви почерпка. :)
    Усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам го и аз този лучник, Вили:)

    ОтговорИзтриване
  4. Аааа Вили, и у нас само аз ям лучник. Чудничка рецепта. Да ти е сладко. Това с шарена сол и на мен много ми хареса.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами да ни е сладко Аля, пък другите само могат да съжаляват !!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Аз пък тази година за първи път правих лучник и много ми хареса. Твоят е съвсем необикновен, заради дебелата плънка, а и е полезна идея за разнообразяване на менюто. :–)
    Поздрави, Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно с такава плънка Светле да знаеш колко е вкусен ммм.
      Поздрави!!!

      Изтриване
  6. Вили, с удоволствие ще ти правя компания! Другите не знаят какво изпускат! :)))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре си ми дошла Инче!! Не знаят разбира се какво изпускат, но така ще има повече за нас :)
      Поздрави!

      Изтриване