Е, съгласна съм, че микровълновата печка не е за предпочитане. В нея обикновено затопляме ястия, по-рядко сготвям по нещичко набързо. Много от вас биха я отрекли! И все пак е необходима в моето домакинство и си я ползвам редовно.
Разбира се, има голяма разлика във вкуса на кексовото тесто направено във фурната, и това в микровълновата. Но пък в МФ става почти на мига.
В случая забърках кексова смес, разпределих я в силиконови формички и завъртях на пълна мощност за 4-ри минути. Ама така се надуха :), че и вкусни бяха!!
Идеята ми беше да ги украся и с някакъв крем отгоре например, но уви, изядоха се още преди да го направя :)) Дори и с пудра захар не успях да ги поръся!! Е, следващият път се надявам да ги опазя :))) И въпреки това, пак бяха вкусни!!!
Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. лимонада
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. хлебна сода
1 ванилия
1/2 ч.ч. дребно счукани орехови ядки
1 к.л. канела
5-6 с.л. сладко по избор
СТЪПКИ:
1. Разбиваме яйцата със захарта.
2. Добавяме олиото, лимонадата и постепенно брашното пресято с хлебната сода. Сместа може да се бърка и с дървена лъжица или подходяща бъркалка. Не е задължително да се използва миксер.
3. Прибавяме ванилията, канелата, орехите и сладкото. разбъркваме внимателно до хомогенна смес.
4. Разпределяме сместа в силиконови форми за кексчета, като пълним 2/3 от обема, тъй като се надигат и има опасност да изтече кексовата смес.
5. Печем за максимум 4-ри минути на мощност 600-700 W.
За да сте сигурни, че няма да препечете кексчетата и да станат твърди, опечете едно кексче за 3-4 минутки. Извадете, изчакайте да поизстине и го опитайте. Ако е останало меко, смело опечете и останалите. Тъй като сместа е за около 18-20 кексчета, опечете ги на няколко пъти, в зависимост от това с колко броя формички разполагате!
Поръсете с пудра захар, или украсете със сметана или подходящ крем. Но дори и да не го направите, ще имате един вкусен, лесен и бърз десерт!!
Да ви е сладко!!!
Вили,
ОтговорИзтриванене съм правила такива кексчета в микровълнова печка.Нямам такава и не съм ползвала у дома, а само в заведението, което имах.Интересна идея.
Поздрави !
Благодаря Ели! Сега мисля и нещо друго, ще видим дали ще се получи :)
ИзтриванеПоздрави!
Здравейте,, казвам се Анна не съм голям фен на готвенето в микровълнова, но тези кексчета много ми харесаха. Току-що ги направих изглеждат супер и на вкус са много добри. Благодаря за рецептата, само да добавя, че в рецептата сте пропуснали брашното и да ви попитам след първото печене на кексчетата измивате ли формите или ги ползвате отново?
ОтговорИзтриванехи хи, ами да, пропуснала съм брашното, благодаря за наблюдателността!! А винаги препрочитам рецептите си преди публикация поне 2-3 пъти :)
ИзтриванеРадвам се, че наистина сте ги харесали, и на вид, и на вкус!
А формичките не ги измивам, а изчаквам леко да поизстинат, което става бързо, забърсвам с домакинска хартия и наново пълня!
Поздрави и отново благодаря!
Вили, чудесна идея. Микровълновата и аз харесвам, доста са удобни, поне за мен. В момента нямам, но това не ми пречи да си запазя рецептата :)))
ОтговорИзтриванеПоздрави!
И аз си я ползвам редовно Аля, чудесна работа ми върши.
ИзтриванеПоздрави и от мен!!
Вили, добре изглеждат, аз съм правила веднъж кексче в чаша в МВ, но нещо не ми допадна, може рецептата да е била не добра.
ОтговорИзтриванеИ аз бях правила от тези в чаша, и също не ми допадна.
ИзтриванеТози път просто реших да хвана една рецепта за кекс и да опитам. И се получи!!