17 декември 2018 г.

Чийзкейк с кисело мляко и райски ябълки

            Простичките неща са най-вкусни!! За пореден път се уверих с този уникален на вкус чийзкейк. 
           Обичам лесните рецепти и предполагам сте забелязали това за времето от пет години, от както съществува блога ми. 
            Да направя този чийзкейк ми хрумна съвсем спонтанно, когато видях няколко узрели райски ябълки в панера на плота в кухнята. Веднага се сетих за един пакет бишкоти, които чакаха реда си и чийзкейка в главата ми беше сглобен :)
             Лошата светлина ми попречи да направя по-сполучливи снимки, но от близо 50-60 кадъра :) успях да избера най-добрите!! Десертът си заслужава!!!



Продукти:

Първи блат:

200 г. бишкоти
1/2 пак. чисто масло
1/2 ч.ч. пудра захар /или кристална/
1/2 ч.ч смлени орехи 
100 мл. прясно мляко

Втори блат:

2 кисели млека от 400 г.
1 ч.ч. захар
2 пак.желатин

Трети блат:

7-8 средно големи райски ябълки
1 пак. желатин

За украса: Плодове по избор - в случай киви, кокосови стърготини и др.

СТЪПКИ:

1. За първият блат: В купа си натрошаваме бишкотите, към които добавяме размекнатото чисто масло, захарта и прясното мляко. Объркваме добре и добавяме орехите и отново разбъркваме сместта.
Във форма с падащо дъно, поставяме фолио по дъното и стените. 
Прехвърляме сместта с бишкотите във формата и с ръце разпределяме навсякъде по дъното, като притискаме леко. Оставяме формата на студено в хладилника за час да стегне.
2. За вторият блат: В купа смесваме киселите млека със захарта и разбъркваме добре. 
В чаша изсипваме двете пакетчета желатин и добавяме 100 мл. вода и разбъркваме. Когато набъбне желатина, поставяме за секунди в микровълновата фурна, за да се разтопи. Добавяме го към киселото мляко и отново разбъркваме.
Тази смес изсипваме внимателно върху вече стегналия първи блат от бишкоти.
Отново връщаме на студено в хладилника, докато стегне втория блат, за час, час и половина.
3. За третият блат: С лъжичка изгребваме вътрешната част, без кората на добре узрели райски ябълки. Към тях добавяме 1 пак. желатин, смесен със 100 мл. вода и разтопен след това в микровълновата. Объркваме добре и изсипваме върху стегналия втори блат от кисело мляко.
Отново за последен път връщаме на студено в хладилника за час, за да стегне.
4. Внимателно махаме ринга от формата с падащо дъно и украсяваме по желание с плодове.


Лесен, лек и уникален на вкус десерт!!! 



1 коментар:

  1. Вили,
    ше изпробвам рецептата още повече,че райските ябълки са ми любими.Страхотно изглежда чийз кейка, не се съмнявам и за вкуса.Прекрасен и много, много вкусен.
    Поздрави и приятна предпразниччна подготовка !

    ОтговорИзтриване