31 декември 2018 г.

Питка "Елха"

Имам си вече една елхичка в блога, но реших да разнообразя с още една.
Харесвам си я, нищо че прилича на "дебеланка" :)
Но както казва Верчето, моя дългогодишна виртуална приятелка /с която ще се радвам някой ден да се запозная лично/ - " Всичко е въпрос на дизайнерско виждане! Тази е от свободно растящите с кичести клонки". Така ме разсмя с коментара си Верче!! А тя е страхотен кулинар, и вече си има и достойна помощничка, дъщеричката и Мелиса!
Та, заради този позитивен коментар на Верчето, реших да увековеча моята "дебеланка" в блога.
Красавица ми е тя!




Продукти:

1 кофичка кисело мляко /400 г./

3 яйца (1 жълтък за намазване)

4-5 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
1/2 кубче жива мая
брашно 
сирене /около 200г./

за намазване: 
1 жълтък
1 с.л. олио
1 с.л. прясно мляко

за поръсване:
черен кимион, сусам, ленено семе и др. /по избор/


СТЪПКИ:

1. Слагаме маята, заедно с 1 ч.л.захар и 1 с.л. брашно в 100 мл. топла, но не гореща вода да шупне (да втаса).
2.  Пресяваме си около килограм брашно, изсипваме го в тавичка или по-голяма купа, и си правим кладенче.
3.  В него чукваме 2 яйца и 1 белтък, като жълтъка оставяме за намазване. Разбиваме яйцата, прибавяме маята, олиото, солта, и киселото мляко.
4. Замесваме си меко тесто, което оставяме да почине (да втаса). След като втаса един път, премесваме отново и разделяме тестото на две топки. От едната си разточваме кора, която намазваме с олио, поръсваме с натрошено сирене и шарена сол. Разточваме и другата топка и я слагаме върху намазаната.
5. Нарязваме тестото на ивици с ширина около 5-6 см. Всяка лента усукваме и редим в голяма подходяща правоъгълна тава (или в тавата на фурната, покрита с хартия за печене) във формата на елха, като започваме от основата и всяка лента е по-къса от предната. Така продължаваме до върха. От тестото си оставих съвсем малко, от което си изрязах топки и звездички за украса. А ако случайно ви остане повече тесто си направете малки хлебчета или питки.
6. Оставяме така оформената елха да втаса за около 40 минути, след което я мажем с разбития с олио и прясно мляко заделен жълтък. Разточваме заделеното тесто и си изрязваме топки и звездички, които слагаме и притискаме леко върху елхата. Поръсваме със семена.




7. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса /с вентилатор/ до златисто.


Няма коментари:

Публикуване на коментар