16 февруари 2019 г.

Печена тиква


Тиквата е позната още от дълбока древност – отглежда се повече от три хиляди години. В Древна Гърция издълбаната и изчистена тиква се е използвала като съд за пиене. В Китай навремето тиквите са били издълбавани, пълнени с монети и поставяни в предната част на къщата, за да привличат като талисмани богатството в дома. Пак в древен Китай на младоженците се подарявала тиква като пожелание за плодовитост. В Лаос съществува легенда като тази за Ноевия ковчег, според която местен праведник бил предупреден за предстоящия потоп и той се скрил със семейството си в голяма тиква. Тиквите са били използвани за прогонването на злите духове в Тайланд и Камбоджа. Пак в тези страни те са били прилагани и за лечение на безплодие. Тиквата е  основен атрибут и на мистичния празник Хелоуин в САЩ и Западна Европа. През вековете тя е била често прилагана и в алтернативната медицина за лечение на различни заболявания – висока температура, нервни разстройства, запек, болки в сърдечната област. Тъй като лечебните свойства на тиквата са били широко известни, тя се е отглеждала навсякъде и на големи площи. Освен това подлежи на дълго съхранение без особени грижи. 
И за да не ви оттегчавам повече, ето тук прочетете продължението, което със сигурност ще ви заинтригува!!!

А ето и по-интересната и по-вкусната част в публикацията!
Печена тиква - много любим десерт през зимните месеци у дома!
Ще споделя моят начин как я приготвям, толкова простичко изпълнение, но пък вкуса е уникален!!


Реших, че дори и така снимана направо в тавата, печената тиква е съблазнителна!
Как я приготвям!? От просто по-простичко, но крайният резултат е мммм...

Почиствам тиквата, измивам и нарязвам на кубчета. 
Дъното на тавата, в която ще пека тиквата, поръсвам със захар /и малко канела/ така че то да не се вижда.
Подреждам парчетата тиква и отново поръсвам със захар /и още малко канела/, смлени орехи и няколко лъжици мед!
Слагаме да печем тиквата в затоплена фурна на 180-200 градуса до готовност.


Остава да се насладите на невероятния и вкус, дори и още когато е топла!!



4 коментара:

  1. О, това ще се прави, точно така не съм пекла, чудесно изглежда, Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам колко чудесно изглежда на снимка Веси, но на вкус е повече от чудесно!!

      Изтриване
  2. Вили,
    аз пък правя тиквата без захар и особено цигулката е много вкусна върху хартия за печене отпуска собствената си сладост.
    Чудесно е и твоето предложение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, веднъж правих върху хартия и не ми допадна, може и на тиква да не съм случила :)Понякога вместо захар, увеличавам меда, но не пропускам и канела, и орехчета, става един малък разкош!

      Изтриване