Ако кажа, че съм планирала да правя козуначена торта, ще излъжа. Спонтанно решение, за което ми бяха нужни секунди да почна да я правя и никакви усилия за приготвянето и. По това време на годината подобна торта е задължителна. А и продуктите са достъпни за всеки, така че ако още имате застоял козунак, можете да разнообразите с една тортичка :)
Мноого рядко към рецептите ми има постъпкови снимки, което може би е в мой минус. И за моя изненада, а за ваша още по-голяма, днес съм се постарала в това отношение! И се надявам да съм полезна и изчерпателна.
Продукти:
козунак - 500-600 г. /може да е поизсъхнал, но не и прекалено пресен/
бишкоти - пакет /достатъчни, за да обиколите с тях по стените на ринга/
1 ч.ч. прясно мляко /за напояване на козунака/
2 бурканчета /200мл/ домашно сладко - в случая сладко от праскови и сладко от ягоди
2 кофички кисело мляко /поне 2% масленост/
1 ч.ч. захар
2 пак. желатин
За украса:
шоколадови пръчици
стафиди
СТЪПКИ:
1. Пригответе си форма за торта с падащо дъно /с ринг/.С прозрачно фолио си обвийте основата на формата и я сглобете.
2. По стените на ринга подреждаме изправени бишкоти. На дъното нареждаме нарязани филии от козунака, с дебелина около 2 см. и плътно покриваме навсякъде.
3. Козунака напояваме с половината от прясното мляко и намазваме с едното сладко /от праскови/.
4. Разбъркваме едната кофичка кисело мляко с 1/2 ч.ч. захар с вилица или с миксер. Важното е да не останат бучици в млякото.
5. Разтваряме едното пакетче желатин в 100 мл. вода. Когато набъбне го затопляме за секунди в микровълновата до разтапянето му. Прибавяме го към киселото мляко и разбъркваме отново добре.
6. Изсипваме равномерно внимателно върху сладкото и позаглаждаме. Оставяме в хладилника за около час, за да стегне.
7. Повтаряме същото с втори ред козунак, напояваме, сладко от ягоди и отново кисело мляко със захар и желатин.
6. Отново връщаме в хладилника за час, за да стегне добре тортата.
7. Когато е добре стегнала, внимателно освобождаваме от ринга, като преди това леко с ножче минаваме по стените, където млякото е достигнало до стените, за да се освободи лесно и не се разпадне.
8. Поръсваме обилно с шоколадови пръчици и стафиди.
Разбира се украсата може да бъде и друга - плодове, орехи, бадеми .... въпрос на вкус и предпочитания.
Красиво, шарено и вкусно. Ето затова двата вида сладка, трябва да са с различни цветове, всичко го показва този разрез :)
Да ви е сладичко!!
Чудесна торта, Вили! Много ценя публикации с постъпкови снимки, това е много полезно и изисква доста труд, да снимаш и работиш едновременно. Поздрави!
ОтговорИзтриване