Нов прочит на един от любимите ми сладкиши, т.н. сладкиш "Перфект", който публикувах още в самото начало от създаването на блога. Рецептата бях видяла някъде из интернет простронството, допадна ми и го направих. От тогава го правя много често. Като използвам сладко или мармалад, каквото имам в момента под ръка.
Днес отворих един голям буркан с домашно сладко от настъргани дюли /от мама/ и веднага реших, че трябва да направя сладкиш, и не кой да е, а "Перфект"!
Продукти:
1 коф. кисело мляко /400г./
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
3 с.л. какао
1 бурканче конфитюр (сладко от дюли)
пудра захар за поръсване отгоре
СТЪПКИ:
1. | В подходяща купа изсипваме киселото мляко, към което прибавяме содата за хляб и оставяме да шупне. Добавяме захарта, олиото и брашното, и всичко объркваме с лъжица /вилица, телена бъркалка или миксер/. Разделяме сместа на две равни части в две отделни купи, като в едната слагаме какаото и объркваме добре. | |
3. | Изсипваме бялата смес в тавичка /или форма за торта с падащо дъно/ намазана с олио /или покрита с хартия за печене/ и печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до суха клечка. | |
4. | Изваждаме изпечения блат и го намазваме със сладкото навсякъде равномерно. | |
5. | Върху него изсипваме какаовата кексова смес и печем само на горен реотан. | |
6. | Готовият и вече изстинал сладкиш се поръсва с пудра захар /или декорирате по ваш избор и вкус/.
Да ви е сладичко!
|
Не ми се получават на мен печивата със сода, при теб чудесно се е получило.
ОтговорИзтриване