Лято е! Много по-рядко ни се стои над котлони, фурни, скари ... Предпочитаме бързите и леки ястия. Наблягаме на салатки, аламинути... Или в моя случай нещо елементарно, с бърза заготовка и хоп във фурната. Хрумка на момента, и споделям защото е страшно вкусно.
Продукти:
1 ч.ч. ориз
спанак - замразен или пресен
олио
черен пипер, сол
За кюфтенцата-
300-400 г. кайма
чубрица
1 морков
черен пипер, сол
СТЪПКИ:
1. Изчистваме и измиваме ориза. Изсипваме го в средно голяма и по-дълбока тавичка, добавяме спанака - пресен /бланширан и нарязан на дребно или замразен/. Добавяме малко олио /около 1-2 с.л./, сол и черен пипер на вкус. Заливаме с 3 1/2 ч.ч. вода и разбъркваме.
2. За кюфтенцата - объркваме каймата с нарязания на дребно /или настърган/ морков. Добавяме стрита чубрица и подправки /черен пипер и сол на вкус/. Оформяме си кюфтенца, които подреждаме на разстояние в тавата с ориза.
3. Печем в предварително затоплена фурна до готовност. Като по време на печенето от време на време разбъркваме ориза /и обръщаме кюфтенцата/, за да може спанака да се смеси с него добре, а не да остане на повърхността.
Гарантирам, че ще си оближете пръстите!
Чудесно звучи!
ОтговорИзтриване