Лято е! Нищо, че времето е толкова променливо през някои дни, но е горещо и си е лято : )
Тежката храна през лятото, и особено месото присъстват по-рядко на нашата трапеза.
И какво по-хубаво от това да си направим ориз със сезонни зеленчуци и една интересна заливка!
Разбира се ориза е на Panino, защото вкуса наистина е невероятен, ако все още не сте пробвали тази марка, сега е времето да поправите тази грешка!!
В сезонът сме на пресните тиквички, един прекрасен зеленчук, който може да го приготвите по всякакъв начин. С ориз, с месо, пържени, панирани, да направите соленки или сладкиши... разнообразието е много голямо.
Та, докато има все още хубави тиквички на пазара, а още по-добре ако имате възможност да си ги отглеждате сами - да направим едно бързо и вкусно ястие.
Продукти:
1 ч.ч. ориз Panino
1 средно голяма тиквичка
2 моркова
1 зелена и 1 червена пиперка
1 ч.ч. грах /от консерва, замразен/
10-15 маслини
сол, черен и червен /или бял/ пипер на вкус
3-4 с.л. олио
за заливката-
3 бр. яйца
1 ч.ч. прясно мляко /може да го замените с кисело мляко или готварска сметана/
сол на вкус
1/2 тиквичка
СТЪПКИ:
1. Измиваме ориза /този ориз няма нужда от почистване/ и го изсипваме в тавичката, в която ще приготвяме ястието.
2. Измиваме и почистваме тиквичката, морковите и пиперките, нарязваме ги на кубчета и ги добавяме към ориза. Прибавяме граха, олиото, маслините и подправките на вкус. Объркваме всички продукти и доливаме 2 1/2 ч.ч. вода и отново разбъркваме внимателно. Ако е необходимо, в процеса на готвене, се долива още малко водичка.
3. Слагаме ориза в предварително затоплена фурна на 180 градуса и готвим до готовност, като от време на време разбъркваме, за да не останат зеленчуците най-отгоре, а равномерно да се разпределят вътре в ориза.
4. Когато ориза е готов, го заливаме със заливката от яйцата, прясното мляко и сол на вкус. Тиквичката я нарязваме на тънки кръгчета, после на полумесеци и нареждаме върху заливката.
5. Запичаме до златист загар.
Поднасяме с пресни подправки - босилек или копър, и по желание и с кисело мляко.
Добър апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар