14 януари 2025 г.

Щолен масленки

 


Все още не съм правила щолен 😃, но и на него ще му дойде реда, някой ден 😉. Сега ще се задоволя с моите масленки с мас, които направих за нова година. Но едва сега намирам време да ви ги представя официално! Реших да ги обогатя с повече сушени плодове и локум, тоест каквото ми попадна в момента. Станаха уникални наистина, истинско удоволствие за небцето. И понеже ми заприличаха на вид, и на вкус почти на щолен, ги кръстих щолен масленки 😊. Особено ако престоят ден-два, тоест ако останат дотогава 😁. И не забравяйте, че маста трябва да е чиста. Ако е домашна, нека не мирише на пръжки 😂, защото после и масленките ще са със същия вкус, а ще ви бъде твърде неприятно, повярвайте!!


Продукти:

1 ч.ч. свинска мас /разтопена и охладена / - може да е 1:1 мас/чисто масло 

1 ч.ч. кисело мляко

1 каф.ч. пудра захар

4 ч.ч. брашно

1 пак. бакпулвер

1-2 ванилия

сушени стафиди, фурми, смокини

локум

пудра захар за овалване


Стъпки:


1. В купа изсипваме киселото мляко объркано с пудрата захар /с бъркалка или вилица/ добавяме разтопената и охладена мас. Объркваме добре.

2. Добавяме постепенно пресятото брашно с объркания в него бакпулвер, и ванилията.

3. Замесваме си меко, нелепнещо тесто.

4. Добавяме поетапно от сушените плодове и локума нарязани на дребно. Количеството е на око, при объркването на тестото плодовете трябва да бъдат около 2/3 - плод/тесто.



5. Оставяме да си почине около 20 минути.

6. Оформяме топчета, колкото орех и подреждаме в тава покрита с хартия за печене. Може да ги посплескате с длани, да бъдат и като бисквитки, да направите резки с вилица отгоре.



7. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса за около 15 минутки, до приятен загар.

8. Още топли ги овалваме обилно с пудра захар. 












Няма коментари:

Публикуване на коментар