6 януари 2025 г.

Солена палачинкова торта

 




Може да ви се стори странно, но досега нито бях опитвала, нито бях правила такава торта. Само на снимки с рецепти слюноотделях 😁. По принцип е лесна, на вкус различна в зависимост от това какво ще сложите между палачинките, и дефакто накрая пак може някой да не я хареса 😐. При мен първият опит беше сравнително, задоволително добър 😁. На мен лично ми хареса, на някои не допадна 😕, ама и те не бяха кусвали такъв тип торта, затова може и да им е било странно ... В крайна сметка свърши още на същият ден, така че мисията е успешна! 


Нужни са ви няолко броя палачинки. Ако ви мързи продават готови, а още по-лесно е да си ги направите. Аз всеки път ги правя по различен начин, всеки има своя рецепта за палачинки. Но ако все пак нямате ето една-две от мен:

1 вид -Продукти:

3 яйца
250 мл.прясно мляко
1 к.л. захар
щипка сол
250 мл. газирана вода
около 200 гр. брашно

2 вид - Продукти:

2 ч.ч. брашно
0,5 литра прясно мляко (може да се замести наполовина с вода)
4 яйца
2 щипки сол
2 с.л. разтопено масло
1 равна ч.л. хлебна сода

От това количество ще излязат повече от необходимите за тортата палачинки.
Може да са само с вода, или и с кисело мляко, важното е сместа да е с гъстота на боза. Пък накрая все ще се получат палачинки 😁.

За моята палачинкова торта използвах общо осем броя палачинки. Трябваха ми още около 300 г. майонеза, кисели краставички, кашкавал, варени картофи, варени моркови, сирене, печен пипер, варени яйца, сладка царевица от консерва, общо  взето постна палачинкова торта! Количеството е по ваша преценка. Може да добавите шунка, гъби... Сглобяването е лесно. В поднос или голяма чиния слагате първата палачинка, мажете я с майонеза /може да добавите към нея 3-4 с.л. цедено кисело мляко или крема сирене/, слагате по желание от продуктите в различна последователност /нарязани на дребно или минати през едрото ренде/. Следва пак палачинка, също намазана с майонеза, ред плънка, пак палачинка, майнеза и така докато свършат продуктите. Завършваме с палачинка, намазана също с майонеза, като мажем и от всички страни цялата палачинков торта. Следва украсата. За украса репички в моя случай, варени яйца, кашкавал, магданоз.
За украсата може да фантазирате и според това с какви продукти разполагате. Прибирате я в хладилник поне за два часа и после смело режете парчета!! Шаренко, вкусно и различно!









Няма коментари:

Публикуване на коментар