7 януари 2025 г.

Хрупкав чипс от питки лаваш






С питки от лаваш знаете, че можете да приготвите много вкусни нещица! Последното, което аз направих с три питки, беше вкусен хрупкав чипс. Бяха се застояли дълго време, дори вече коравички, и тъй като ми беше жал да ги изхвърля /а хляб не се хвърля, както и всякаква храна разбира се/, реших набързо да ги метна във фурната, докато пекох маслените сладки за нова година. Разкошен чипс се получи, вкусен и различен от пържения вреден чипс 😁. С чаша винце пък си е малък празник 😄.

Продукти:

питки лаваш

чубрица

сол

червен и черен пипер

олио или чисто масло

и всякакви любими подправки по избор и вкусово предпочитание


Начупвате питките, ако са станали вече на камък 😁, или ги нарязвате на парчета /хапки/. Вариантите са два как да ги объркате с подправките. Първият е да пъхнете в торбичка парчетата от лаваша и в нея да сложите от подправките, като може да добавите и други, според вкуса и предпочитанията, и малко олио. И така в торбичката да поразтърсите и пообъркате всичко заедно, за да може равномерно да поемат от олиото и подправките. След това ги изсипвате в тавичка покрита с хартия за печене. А вторият начин е направо върху хартията да изсипете парчетата от лаваша, да поръсите с олио и подправки, и да ги пообъркате с дървена лъжица, или направо с ръце. 



Печем в прадварително затоплена фурна на 180 градуса, може би за около 5 до 7 минути, напълно предостатъчно, като се следят да не загорят. Може да ги направите и в еър фрайър.



По този начин може да си направите и чипс от друг вид подобни питки или аарабски питки.

Със сигурност ще ви хареса така приготвен чипса. 

                                 




Няма коментари:

Публикуване на коментар