23 юли 2014 г.

Млечна баница

Изключително мека, вкусна, пухкава, сочна и същевременно лесна за приготвяне баница.
Рядко правя баници у дома, но тази е уникална. Е, според мен :) 
С корите на Белла пък става един малък разкош !!
Опитайте и няма хич да съжалявате :)


Продукти:

1 пакет кори за баница на Белла

за плънката -

4 яйца
350-400 г. сирене
100 г. кисело мляко
50 мл. олио
1 пак. бакпулвер
сол ако е необходимо

за заливката -

1 яйце
350 мл. прясно мляко (до 400 мл.)
2-3 с.л. брашно


СТЪПКИ:

1. В купа чукваме четири яйца и ги разбиваме с телена бъркалка (или с вилица). Добавяме натрошеното сирене и разбъркваме отново. В киселото мляко объркваме бакпулвера и също прибавяме към яйчената смес. Накрая добавяме и олиото.
2. Приготвяме си тавичка с диаметър 20-30 см. Намазняваме дъното и, или го покриваме с хартия за печене.
3. Вземаме един лист от корите, намазваме с олио с четка, отгоре слагаме втори лист, пак намазваме с олио, следва трети лист, пак олио. Слагаме четвърти последен лист, върху който равномерно навсякъде (без да прекалявате) разпределяме от плънката, завиваме на руло по дължина. 
Така процедираме до свършване на корите за баница.
4. Режем на рулца с дължина около 5 см., които подреждаме изправени (като пънчета) в тавата.
5. Приготвяме си заливката. В купа чукваме яйцето,добавяме брашното и разбиваме, за да не останат топченца. Прибавяме прясното мляко и разбъркваме.
6. Върху всяко рулце слагаме по лъжица от сместа, ако остане от нея я разпределяме върху всички.
Да не ви притеснява, че става водниста, при печенето стяга, а баницата става много сочна.
7. Печем в предварително затоплена фурна на 180-200 градуса до готовност или до приятен златист загар.
Когато е готова, и вече я извадите от фурната, напръскайте я с малко студена вода,  завийте я с кърпа, за да се задуши. До десетина минутки след това, можете да се насладите на вкуса на тази невероятна млечна баница.



Да ви е сладко !!!


16 коментара:

  1. Ех, че вкусна баничка и красива при това! Взимам си парченце:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай Кате, още е мекичка!! Прекрасно утре :)

      Изтриване
  2. Вили, много интересна баничка. Като чуя млечна баница, винаги си представям сладка баница, а солена със заливка от прясно мляко никога не съм опитвала. Твоята изглежда много сочна! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Името заблуждава наистина :) Но е вярно, че е сочна, пухкава, и много вкусна!! Ще се радвам, ако решиш да я опиташ, усмихнат ден Радост :)

      Изтриване
  3. Анонимен26 юли 2014 г., 1:08

    Един път и аз да направя вкусна баница. Благодаря за рецептата! Всички много я харесаха.

    Сия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сия, благодаря за доверието :) Искрено ме зарадвахте с Вашия коментар, да ви е сладко на всички и занапред !! Поздрави :)

      Изтриване
  4. Отговори
    1. Благодаря Габи, радвам се, че ти е харесала :) Поздрави !!!

      Изтриване
  5. Баницата изглежда много вкусна! Все пак искам да уточня приблизителния размер на нарязаните парчета. Струва ми се, че са по- големи от 0,5 см.

    ОтговорИзтриване
  6. Може би имате в предвид 5 см?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, в рецептата е написано 0,5 см. Днес я направих, като нарязах парчетата около 3 см.Получи се добре, с кори Фамилия/500 г/

      Изтриване
    2. Извинявам се за късният отговор, имам проблеми с влизането в блога. Ами разбира се, че е 5 см. :) Веднага се поправям, благодаря Ви!! И се радвам, че и на вкус Ви е допаднала, поздрави :)

      Изтриване
  7. Тази баница съм я пропуснала покрай летуването ни, но сега вече няма да и' се размине :) Ще отиде в тавата и ще споделя резултата. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Xриси, силно се надявам да ви xареса и с нетърпение ще чакам отзивите ти :)

      Изтриване
    2. Прекрасна, вече втори път я правя! Благодаря за рецептата!
      Теодора

      Изтриване
    3. Много се радвам Теодора :) А аз Ви благодаря за доверието, коментари като Вашия ме карат да се чувствам толкова прекрасно :)

      Изтриване