В сезонът на тиквичките, когато те са толкова свежи (аз предпочитам по-малките) и вкусни, от тази пица може да се хапва почти всеки ден. Можете да си я направите само зеленчукова, или да добавите и месце за разкош.
И в двата случая няма да сгрешите, ако все още сте пропуснали да си я направите досега.
Точна рецепта може и да има, но аз я приготвих на око.
Парченце от моята пица от тиквички -
Продукти:
за блата от тиквички -
тиквички
яйце
галета (или брашно)
кашкавал
сирене
пресен копър, черен пипер, сол на вкус
за плънката -
кашкавал
домати
прясна зелена (или червена) чушка
още може да добавите маслини, салам, лук, царевица, сварено яйце
Количеството на продуктите за блата и плънката е според големината на тавичката, в която ще приготвяте пицата.
СТЪПКИ:
1. Почистваме и измиваме тиквичките. Настъргваме ги на дребно ренде и оставяме да се отцедят. Аз обаче не го направих, така че и да пропуснете този момент не е голяма беда.
2. Добавяме едно или повече яйца, в зависимост от количеството на тиквичките. Натрошаваме малко сирене, настъргваме малко кашкавал, пресен нарязан на дребно копър и галета (или брашно) за сгъстяване на сместа (аз добавих и лъжица олио).
3. Тази смес объркваме добре (на ръка, с миксер или в блендер и ще стане по-финна).
4. В тавичка (покрита с хартия за печене или леко намаслена) изсипваме сместа, разстиламе я добре навсякъде и запичаме до златисто на 180-200 градуса.
5. Върху готовият блат слагаме от плънката и запичаме отново за кратко във фурната.
Друг вариант е върху запеченият блат да сложите от плънката и да не запичате, пак ще стане вкусно.
Ето ви една здравословна и вкусна пица.
Да ви е сладко !!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар