Панакота е класически италиански десерт, приготвянето на който отнема
удивително кратко време. Поднася се покрит с плодов сироп, желе, сладко
или конфитюр. Съставът му може да бъде най-разнообразен – с шоколад и
кафе, какао, сметана или кисело мляко.
След щтателният преглед на рецепти за панакота и наличността на продуктите у дома, реших да приготвя панакота с кисело мляко. Добавих и един вече презрял банан, а после реших да сложа половината от купичките във фризера, и така имах и сладоледена панакота.
Продукти:
200 мл. прясно мялко
2 пак. ванилия (или капки есенция)
2-3 с.л. захар
1 пакетче желатин от 10 г.
150 мл. кисело мляко
1 банан
конфитюр от ягоди ( или малини, боровинки, кайсии праскови)
СТЪПКИ:
1. Разтваряме желатина в чашка (или купичка) с 4 с.л. студена вода и оставяме да набъбне. След което го разтваряме на водна баня или в микровълновата за кратко.
2. Загряваме млякото със захарта на котлона и добавяме вече разтворения желатин.
3. В купа изсипваме добре разбитото кисело мляко и ванилията.
4. На тънка струйка добавяме прясното мляко към киселото с постоянно
бъркане. Прецеждаме сместа през цедка , за да няма бучици, ако е необходимо (или с пасатор).
4. Пасираме един банан и прибавяме към млечната смес. Разбъркваме добре всичко.
5. Разпределяме в купички и слагаме в хладилника да стегнат за няколко часа.
6. Изстуденият и вече стегнат крем обръщаме върху чиния и поливаме с леко затоплен конфитюр (или сладко по избор).
За по-лесно изваждане, потапяме купичките в гореща (не вряла и не за
дълго) вода и обръщаме десерта в чиния.
Може да се гарнира с плодове според сезона или с ядки.
Или преместете купичките във фризера, след няколко часа ще имате сладолед-панакота, обръщате върху чиния и гарнирате по вкус.
Да ви е сладко!!!
Източник - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=295640.0
Няма коментари:
Публикуване на коментар