4 юли 2014 г.

Пълнени чушки с яйце и сирене

От пресните зеленчуци по-хубаво нещо няма.  И да са домашно производство.
Невероятно е съчетанието на комат топъл хляб, прясна чушка пълнена със сиренце и един червен месест домат ммммм.
Не по-малко вкусни са и пълнените чушки с яйце и сирене запечени във фурната (или изпържени на тиган).
И тъй като това е едно типично българско ястие, но и много вкусно, няма как да не присъства и в моя блог.


Предполагам всеки знае как се правят. Аз лично обаче винаги ги правя на око. Така, че моля да бъда извинена, точни пропорции не мога да дам. 

Продукти:

пресен пипер 

за плънката -

яйца
сирене (или извара, или 50/50 извара и сирене)
пресен копър
кисело мляко
брашно
сол, черен пипер на вкус
чесън (по желание)

СТЪПКИ:

1. Приготвяме си плънката, като количеството е според броя и големината на пиперките.
В купа чукваме яйцата, добавяме натрошено сирене (или извара), няколко супени лъжици кисело мляко заедно с щипка сода за хляб, малко брашно (може и без него), сол и черен пипер на вкус, нарязан на ситно копър или магданоз (по желание), и настърган на ситно чесън (по желание). Всичко объркваме добре до хомогенизиране на сместа, която трябва да е нито прекалено гъста, нито прекалено течна.
2. Измиваме чушките, правим надлъжен разрез от едната страна, и малки странични до дръжката. Внимателно изчистваме семките. Пълним чушките с приготвената смес.
3. Поставяме в тавичка (или подходящ съд), наливаме малко водичка (около един пръст), а върху всяка чушка леко поливаме с олио или слагаме бучка масло.
4. Печем в предварително затоплена фурна на 200 градуса до готовност.




Сервират се топли !!




Приятен апетит !!!




2 коментара:

  1. Много любимо лятно ястие! :) Де да можеше целогодишно да си хапваме домашните зеленчуци...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Де да можеше ... няма нищо по-хубаво от тях Светле :) Поздрави и хубави почивни дни :)

      Изтриване