Зеленият фасул не ни е особено любим у дома. Обикновено го приготвям като яхния с картофи или без, и то много рядко.
Но днес реших да приготвя запеканка, и се получи нещо мнооого вкусно.
Количеството на продуктите е на око и според големината на тавичката. Дано не ме упрекнете, че не давам точни пропорции, но това си е запеканка.
Продукти:
зелен фасул
картофи
сол, пресен копър, чубрица, червен и черен пипер, магданоз - всичко на вкус
доматено пюре (лютеница или кетчуп)
за заливката (сроред моята тавичка) -
1 ч.ч. прясно мляко
1 яйце
3 с.л. брашно
кашкавал
СТЪПКИ:
1. Почистваме и измиваме зеленият фасул. Бланшираме го в подсолена вода за 5-10 минути.Отцеждаме го от водата.
2. Измиваме и обелваме картофите, нарязваме ги по дължина (на пръчки, като за пържене) с къдрав нож.
3. В тавичка изсипваме картофите и бланширания фасул (моят е от дребният, ако е необходимо го срежете по на две). Поръсваме (на око) със зехтин (или олио), подправките и объркваме добре всичко.
4. Отгоре слагаме доматено пюре, доливаме малко вода и печем в предварително затоплена фурна на 180-200 градуса.
От време на време разбъркваме, и ако е необходимо доливаме по-малко вода, докато картофите станат готови.
5. Когато са готови картофите, изваждаме ги и заливаме с приготвената заливка.
В купичка чукваме яйцето, разбиваме го, добавяме брашното по-малко и разбиваме отново. Добавяме прясното мляко и щипка сол, и разбъркваме. Ако стане на бучки, врътнете два-три оборота с пасатора и готово.
Може да увеличите продуктите за заливката, според количеството на картофите и фасула (и големината на тавичката естествено).
6. Запичаме отново във фурната до стягане на яйцето, изваждаме и поръсваме с настърган кашкавал, и връщаме за кратко обратно.
Интересно предложение!
ОтговорИзтриванеПростичко, но пък е чудесно на вкус :)
ИзтриванеМного често простичките неща се оказват вкусни.Браво Вили за чудесната идея!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Снежи :) Аз пък си мисля, че дори по-простичките неща са винаги по-вкусни :)
Изтриване