Фритата е вкусно ястие, което се приготвя бързо, лесно и без особени усилия. Фритатата е италианският омлет.
Какво представлява фритата?
Фритата е ястие за италианската кухня. Представлява нещо средно между омлет и запеканка и се консумира по всяко време
– за закуска, обяд и вечеря. В буквален превод думата „фритата“
означава „пържено“, което и загатва за начина на приготвяне на
аламинута. Според традиционната рецепта ястието първо се готви на тиган, а после се прехвърля за няколко минути във фурната. Някои рецепти обаче позволяват приготвянето на фритата или само на тиган, или само на фурна.
За да се захванете с правенето на фритата, първо трябва да се
оборудвате с подходящ съд. Необходим ви е малко по-дълбок тиган с махаща
се дръжка или с две огнеупорни дръжки, за да може да прехвърлите
ястието безпроблемно във фурната. В Италия фритата рядко влиза в асортимента на ресторантите, тъй като хората са свикнали да си я приготвят у дома. Поднасят я топла, веднага след като я извадят от фурната, но и студена е доста вкусна.
Съставки на италианския омлет
Разбира се, като всеки омлет, и италианският се прави на основата на яйца. Обикновено около 8 броя са нужни за приготвянето на фритата. Добавят се късчета месо (предимно пилешко или пуешко), кайма, колбас или шунка, по-рядко риба. Почти всяка рецепта за фритата включва и някакъв зеленчук като артишок, аспержи, броколи, грах, гъби, картофи, карфиол, лук, патладжан, праз, спанак, тиквички, царевица, чушки.
В съставките на италианският омлет влизат и типични за страната сирена –
рикота, моцарела, пармезан, но у нас извара или натрошено сирене също
ще свършат работа. За финал може пък да се настърже кашкавал или да се поръси със сирене Бри.
Като всяко ястие и фритата не минава без ароматния арсенал от
подправки. Избирайте между босилек, копър, магданоз, риган, черен пипер.
И все пак говорим за Италия, така че не се учудвайте, ако попаднете на рецепта, която включва и някакъв вид паста.
Омлет срещу фритата – открийте разликите
- Дълго време хората са определяли фритата като синоним на обикновения омлет. Но след като кулинарите посочили конкретните разлики между двете ястия, днес фритата е отделен вид аламинут. А ето ги и разликите:
- За разлика от омлета, освен яйца за фритата задължително ви трябва още някакъв продукт.
- Италианският омлет се готви по-бавно от познатия на всички и се запича допълнително на фурна, за да се сдобие с хрупкава коричка.
- На вид фритата е по-дебела и се поднася нарязана на триъгълни парчета, а не прегъната на две.
- Един италиански омлет стига за няколко човека.
Източник на текста от тук.
Както и да приготвите фритатата, каквото и да добавите, уверявам ви, че ще останете и сити, и доволни !!!
Моята фритата приготвих във фурната, за вечеря, но светлината не беше добра, и не съм особено доволна от снимките. Но пък се изяде за минути, което беше моето удовлетворение!!!
И с такова изобилие от пресни и свежи зеленчуци, реших фритатата да е зеленчукова.
Продукти:
8 броя яйца
1 средно голяма тиквичка
2 моркова
150 г. замразена царевица
150 г. сирене
100 г. кашкавал
100 мл. прясно мляко
3 с.л. брашно
пресен магданоз
сол, черен и червен пипер, босилек на вкус (и други подправки по ваш вкус)
СТЪПКИ:
1. Почистваме и измиваме тиквичката и морковите. С белачка за картофи нарязваме на тънки ленти тиквичката, а морковите на тънки кръгчета. В подходящ тиган ги задушаваме с малко олио (или зехтин) до омекване.
2. В купа чукваме яйцата и ги разбиваме с телена бъркалка. Към тях добавяме натрошеното сирене, млякото, брашното, нарязания на ситно пресен магданоз и подправките на вкус. Объркваме отново всичко добре.
3. В кръгла намаслена тавичка (или покрита с хартия за печене, също намаслена) изсипваме яйчената смес. Отгоре разпределяме тиквичката и морковите, поръсваме навсякъде с царевицата и нарязания на малки кубчета кашкавал.
4. Печем в затоплена фурна на 180-200 градуса до златист загар или до готовност.
Поднасяме топла и нарязана на триъгълни парчета.
Добър апетит :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар