5 юли 2014 г.

Галет с тиквички, сирене и картофи

Определено вкусна комбинация !!!
Онзи ден правих пица за закуска, и остана тесто. И след ден размисъл в какво да го превърна, и с това изобилие от пресни тиквички и картофи, идеята беше налице.
Така, че моят галет е с малко нестандартно за него тесто, но не мисля, че има значение. Резултатът е повече от очевиден, че и така се получава.




Продукти:

за тестото -

2 броя яйца
1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. прясно мляко
500 г. брашно
7 г. суха мая
3 с.л. олио (или зехтин)
1 с.л. сол
1 ч.л. захар


за плънката -

1 средно голяма тиквичка
3 средно големи пресни картофа (сварени)
150 г. сирене
пресен копър


СТЪПКИ:

1. Затопляме млякото и слагаме маята със захарта да втаса. Или може да добавите сухата мая към брашното. 
2. В купа (или тавичка) чукваме яйцата, разбиваме ги и добавяме затоплената вода, олиото и солта. Объркваме всичко. Добавяме и млякото с маята.
2. Постепенно към сместа започваме да добавяме от брашното (предварително пресято).
3. Замесваме си тесто, което оставяме да си почине за половин час.
4. В тавичка (аз използвам тази от фурната) покрита с хартия за печене (набрашнена задължително) прехвърляме тестото. С ръце раздърпваме тестото, ако е необходимо поръсваме с брашно. Оформяме кръг с дебелина около 0.3 см.
5. Картофите нарязваме на филии и подреждаме върху тестото като оставяме около три пръста отстрани от тестото непокрито. 
6. Върху картофите натрошаваме сиренето, а върху него подреждаме нарязаната на филии тиквичка (които застъпваме леко).
7. Обръщаме краищата на тестото навътре и притискаме внимателно. Намазваме с олио (с  помоща на четка) тиквичките и тестото. Поръсваме тиквичките с малко соли с нарязан на ситно копър.
8. Печем в предварително затоплена фурна на около 200 градуса до готовност.

Галетът е опечен, и не се заблуждавайте, че тиквичките са сурови. Толкова приятно са омекнали, че всяка хапка се топи в устата.


Да ви е сладко !!!

Благодаря на Olympus за прекрасния подарък, ще си ползвам дъската с голямо  удоволствие!!!


2 коментара:

  1. Ами много хубаво се е получил галета, сочна плънка, хрупкава основа, страхотия:) Честит подарък от Олимпус, със здраве да си я ползваш и все такива вкусотии и красоти да поднасяш с нея! Прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря от сърце, и за коментара, и за пожеланието :) Хубава и спокойна вечер и от мен :)

      Изтриване