Уникално мекички и вкусни! Не ги чакайте прекалено дълго да изстинат, ами ги хапвайте още топлички.
Можете да използвате и купешко тесто, но аз ви препоръчвам да си замесите.
И определено няма да сбъркате ако ги направите.
Продукти:
100 мл. топла вода
2 яйца
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 кубче мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
щипка хлебна сода
5 с.л. олио или зехтин
500 до 600 г. брашно
за плънката -
яйце
сирене - колкото до получаване на достатъчно гъста плънка, която да не се разтича
сусам
СТЪПКИ:
1. В топлата вода разтваряме маята, заедно със захарта и 1 ч.л. брашно. Изчакваме да втаса.
2. В тава пресяваме брашното, правим кладенче и в него чукваме едно яйце и един белтък. Жълтъкът го оставяме за намазване на баничките.
3. Към яйцата добавяме киселото мляко с размесената в него хлебна сода, солта, олиото и шупналата мая. Объркваме всички продукти.
4. Постепенно започваме да добавяме от брашното и замесваме меко и еластично тесто.
5. Покриваме с прозрачно фолио и оставяме на топло да си почине около половин час, през което време то ще втаса.
6. Премесваме отново тестото, и го разделяме на две или три топки.
7. Всяка топка разточваме на тънка кора, и разрязваме на еднакви квадрати.
8. В единият ъгъл на всеки квадрат поставяме малко от плънката от яйцето и сиренето. Прегъваме на две, така че да се получи триъгълник.
Следва познатият начин на оформяне с вилица - тоест с потопена във вода вилица притискаме на няколко места краищата на баничката, за да запечатаме и да не изтече плънката.
9. В тава покрита с хартия за печене нареждаме баничките на разстояние една от друга.
10. Отгоре намазваме всяка с отделения жълтък размит с капки олио и капки прясно мляко или пък само жълтък.
Поръсваме със сусам по желание. Може да замените с маково или ленено семе, с тиквени или слънчогледови семки - въпрос на вкус.
11. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност.
Hayırlı sabahlar, çok beğendim. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.
ОтговорИзтриванеSaygılarımla.
Вили,
ОтговорИзтриваненаскоро ми трябваше бърза и лесна рецепта за почерпка.Направих тиквеник и въпросът беше решен.Но веднага ще си запазя и твоето предложение за тези сиренки - бързи, лесни и вкусни.Предполагам,че се получават доста бройки ако се използва 1 кг.брашно, т.е . двойна доза.
Поздрави !
Вили, спомени ми навяват тези сиренки. Дори по начина по който си ги оформила! Изглеждат прекрасно! Поздрави, мила!
ОтговорИзтриванеМного примамливо изглеждат, страхотни са тези пухкави и вкусни сиренки! С удоволствие бих опитала!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Вили!
Чудни чуднички, едва ли някой ще дочака да изстинат:))). Поздрави, Вили!
ОтговорИзтриванеЕха, какви са златисти! Приличат на малки възглавнички. :)
ОтговорИзтриванеЧудни са, Вили!
Прегръдки. :)
Вили, върна ме назад във времето с тези соленки! Чудни са!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Момичета, благодаря ви, тези сиренки наистина са чудесни!!
ОтговорИзтриване