13 ноември 2015 г.

Сиренки без втасване

Уникално мекички и вкусни! Не ги чакайте прекалено дълго да изстинат, ами ги хапвайте още топлички.
Можете да използвате и купешко тесто, но аз ви препоръчвам да си замесите.
И определено няма да сбъркате ако ги направите.



Продукти:

100 мл. топла вода
2 яйца
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 кубче мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
щипка хлебна сода
5 с.л. олио или зехтин
500 до 600 г. брашно

за плънката - 

яйце
сирене - колкото до получаване на достатъчно гъста плънка, която да не се разтича

сусам



СТЪПКИ:

1. В топлата вода разтваряме маята, заедно със захарта и 1 ч.л. брашно. Изчакваме да втаса.
2. В тава пресяваме брашното, правим кладенче и в него чукваме едно яйце и един белтък. Жълтъкът го оставяме за намазване на баничките.
3. Към яйцата добавяме киселото мляко с  размесената в него хлебна сода, солта, олиото и шупналата мая. Объркваме всички продукти.
4. Постепенно започваме да добавяме от брашното и замесваме меко и еластично тесто.
5. Покриваме с прозрачно фолио и оставяме на топло да си почине около половин час, през което време то ще втаса.
6. Премесваме отново тестото, и го разделяме на две или три топки.
7. Всяка топка разточваме на тънка кора, и разрязваме на еднакви квадрати. 
8. В единият ъгъл на всеки квадрат поставяме малко от плънката от яйцето и сиренето. Прегъваме на две, така че да се получи триъгълник. 
Следва познатият начин на оформяне с вилица - тоест с потопена във вода вилица притискаме на няколко места краищата на баничката, за да запечатаме и да не изтече плънката.
9. В тава покрита с хартия за печене нареждаме баничките на разстояние една от друга. 
10. Отгоре намазваме всяка с отделения жълтък размит с капки олио и капки прясно мляко или пък само жълтък. 
Поръсваме със сусам по желание. Може да замените с маково или ленено семе, с тиквени или слънчогледови семки - въпрос на вкус. 
11. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност.




8 коментара:

  1. Hayırlı sabahlar, çok beğendim. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılarımla.

    ОтговорИзтриване
  2. Вили,
    наскоро ми трябваше бърза и лесна рецепта за почерпка.Направих тиквеник и въпросът беше решен.Но веднага ще си запазя и твоето предложение за тези сиренки - бързи, лесни и вкусни.Предполагам,че се получават доста бройки ако се използва 1 кг.брашно, т.е . двойна доза.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Вили, спомени ми навяват тези сиренки. Дори по начина по който си ги оформила! Изглеждат прекрасно! Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Много примамливо изглеждат, страхотни са тези пухкави и вкусни сиренки! С удоволствие бих опитала!
    Поздрави, Вили!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудни чуднички, едва ли някой ще дочака да изстинат:))). Поздрави, Вили!

    ОтговорИзтриване
  6. Еха, какви са златисти! Приличат на малки възглавнички. :)
    Чудни са, Вили!
    Прегръдки. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Вили, върна ме назад във времето с тези соленки! Чудни са!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Момичета, благодаря ви, тези сиренки наистина са чудесни!!

    ОтговорИзтриване