Едва ли ще покажа нещо ново, но въпреки това изкушението е голямо и нямаше как да не го споделя !! Богата плънка и един невероятен вкус!
Само ме е яд, че в бързината забравих да сложа и няколко червени ябълки за фон. После вече беше късно и светлината не беше добра.
Но пък щруделът си беше вкусен ли вкусен!!
Продукти:
1 пакет кори за баница - 400 или 500 г.
олио
за плънката -
ябълки - около 4 големи
1 ч.ч. орехови ядки
1/2 ч.ч. галета
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. стафиди - може и повече
1 с.л. канела
за сиропа -
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
В зависимост от предпочитанията, можете да увеличите количеството на продуктите за плънката.
СТЪПКИ:
1. В тенджерка слагаме водата и захарта да заврат до разтопяването на захарта. Така приготвеният сироп дърпаме настрани да се охлади, докато приготвим щрудела.
2. В купа настъргваме на едро ренде измитите и почистени ябълки. Към тях добавяме захарта, галетата, орехите, стафидите и канелата. Разбъркваме всичко добре до еднородна смес.
3. Приготвяме си кръгла или правоъгълна тавичка, чието дъно напръскваме с олио.
3. Вземаме два листа от корите, напръскваме леко с олио или намазняваме с четка.
4. В единият край поставяме от плънката, завиваме внимателно на руло, което пък навиваме на охлюв.
Така процедираме с останалите листи от корите като си разпределяме плънката за всички.
Тъй като на мен ми остана от плънката, в средата на всеки щрудел леко направих дупка и разпределих на всички.
5. Готовите охлюви намазваме с олио и печем до готовност.
6. Изваждаме от фурната, оставяме за около десетина минути и заливаме с вече изстиналия сироп.
Оставяме поне за 2-3 часа да поеме сиропа.
Просто неустоим!!
Хубав щрудел. Есенен :)
ОтговорИзтриванеАх, че вкусен и ароматен щрудел, Вили! Браво! Усмихната седмица, мила!
ОтговорИзтриванеНаистина е неустоим щрудела, Вили! Грабвам си едно парче...:))
ОтговорИзтриванеПоздрави, мила!
Едно охлювче и за мен, моля:)
ОтговорИзтриванеТака залят със сироп не съм правила. Май така някои хора у дома ще заобичат щрудела...! :)
ОтговорИзтриванеДобави малко круша и дюля. Става перфектно!
Поздрави!
Страхотен е Инче сиропиран! А ако имах круша и дюля, ама задължително щях да добавя!
ИзтриванеПоздрави!
Кайти, Люси, Хриси, Веси, благодаря момичета! Ама разбира се, че за всички ще има!
ОтговорИзтриване