24 ноември 2015 г.

Щрудел с ябълки, орехи и стафиди

Едва ли ще покажа нещо ново, но въпреки това изкушението е голямо и нямаше как да не го споделя !! Богата плънка и един невероятен вкус!
Само ме е яд, че в бързината забравих да сложа и няколко червени ябълки за фон. После вече беше късно и светлината не беше добра. 
Но пък щруделът си беше вкусен ли вкусен!!



Продукти:

1 пакет кори за баница - 400 или 500 г.
 олио

за плънката -
 
ябълки - около 4 големи
1 ч.ч. орехови ядки
1/2 ч.ч. галета
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. стафиди - може и повече
1 с.л. канела


за сиропа -

1 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода

В зависимост от предпочитанията, можете да увеличите количеството на продуктите за плънката.


СТЪПКИ:

1. В тенджерка слагаме водата и захарта да заврат до разтопяването на захарта. Така приготвеният сироп дърпаме настрани да се охлади, докато приготвим щрудела.
2. В купа настъргваме на едро ренде измитите и почистени ябълки. Към тях добавяме захарта, галетата, орехите, стафидите и канелата. Разбъркваме всичко добре до еднородна смес.
3. Приготвяме си кръгла или правоъгълна тавичка, чието дъно напръскваме с олио.
3. Вземаме два листа от корите, напръскваме леко с олио или намазняваме с четка. 
4. В единият край поставяме от плънката, завиваме внимателно на руло, което пък навиваме на охлюв.
Така процедираме с останалите листи от корите като си разпределяме плънката за всички.
Тъй като на мен ми остана от плънката, в средата на всеки щрудел леко направих дупка и  разпределих на всички.
5. Готовите охлюви намазваме с олио и печем до готовност.
6. Изваждаме от фурната, оставяме за около десетина минути и заливаме с вече изстиналия сироп.
Оставяме поне за 2-3 часа да поеме сиропа.


Просто неустоим!!



7 коментара:

  1. Ах, че вкусен и ароматен щрудел, Вили! Браво! Усмихната седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина е неустоим щрудела, Вили! Грабвам си едно парче...:))
    Поздрави, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. Едно охлювче и за мен, моля:)

    ОтговорИзтриване
  4. Така залят със сироп не съм правила. Май така някои хора у дома ще заобичат щрудела...! :)
    Добави малко круша и дюля. Става перфектно!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотен е Инче сиропиран! А ако имах круша и дюля, ама задължително щях да добавя!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Кайти, Люси, Хриси, Веси, благодаря момичета! Ама разбира се, че за всички ще има!

    ОтговорИзтриване