Такъв тутманик правя, но с бакпулвер. Може да го видите тук.
Днес за закуска пак ще си хапнем един бърз тутманик, но с мая. Определено се забърква бързо, дори и най-неопитните могат да си го направят. А на вкус, уверете се сами колко е вкусен, направете го при първа възможност.
Продукти:
3 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
100 мл. топла вода
1/2 кубче мая
6 с.л. олио или зехтин
щипка хлебна сода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
3 ч.ч. брашно
200 г. сирене
сусам за поръска по желание
СТЪПКИ:
1. В топлата вода разтваряме маята заедно със захарта и солта. Оставяме да втаса.
2. В дълбока купа чукваме яйцата и ги разбиваме. Към тях добавяме киселото мляко с разбърканата в него хлебна сода и шупналата мая.
3. Последователно добавяме олиото и брашното. Объркваме всичко с миксер с приставките за тесто или на ръка с лъжица.
4. Прибавяме и натрошеното сирене и объркваме отново.
5. Оставяме сместа да си почине за около 15-20 минути на топло, за да може маята да се активира.
6. В малка правоъгълна тавичка постлана с хартия за печене, изсипваме сместа равномерно. Поръсваме със сусам по желание.
7. Слагаме в студена фурна и включваме да печем на 180 градуса до готовност. Ако по-време на печенето отгоре започва да прегаря коричката, слагаме фолио и печем до суха клечка.
Изваждаме горещият тутманик, по желание го намазваме с масло и покриваме с кърпа.
След десетина минутки е готов за хапване.
Добър апетит!!
Много апетитен тутманик, Вили! И рецептата е лесна и бърза - идеалната неделна закуска! Слънчев и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеСтрахотен тутманик, Вили! Грабвам си парченце! :) Усмихната седмица, мила!
ОтговорИзтриванеВили,
ОтговорИзтриванечудесен е тутманика.Аз правя по - скоро този с бакпулвер , към който има линк.Но тутманикът става много вкусен с прибавка на царевично брашно.Чудесен е станал и твоя.Прекрасна закуска.
Поздрави !
Вили, и аз правя този с бакпулвер, но ще опитам и с мая - изглежда разкош:)
ОтговорИзтриванеHayırlı akşamlar, çok leziz ve iştah açıcı bir görüntüsü var. Ellerinize, emeğinize sağlık.
ОтговорИзтриванеSaygılar.