12 март 2019 г.

Карамелени ябълки

Карамелени ябълки - рецепта от далечен Китай, взета от книгата  Кулинарна библия, която получих преди време за рождения си ден от моята половинка.
От нея съм приготвяла и оризовия омлет /рецепта от Япония/ - доста сполучлив.
До днес, когато реших да направя един бърз десерт, и избрах това да е рецепта от Китай, а именно тези карамелени ябълки. Моят карамел мисля, че не се получи, но пък така хубаво хрупка хаха. И ако решите да пробвате и вие, да знаете много пръска мазнина, така че използвайте по-дълбок тиган. Аз направих грешката да ги пържа в плитък тиган, и после вместо да седна да си хапна карамелени ябълки, търках и бърсах котлони, тигани, плотове  хаха. На вид може и да не ви привлекат тези ябълки, но на вкус ще ви допаднат.


Дословно преписвам рецептата от книгата, както и следвах точно стъпките при приготвянето на карамелените ябълки.



По този начин може да се приготвят също така банани и ананас.

Необходими продукти
4 порции
4 твърди ябълки
115г. бяло брашно
около 120 мл. вода
1 яйце, разбито
олио за пържене на маслена баня и още 2 с.л. за арамела
115г. захар

1. Обелете и изрежете сърцевината на ябълките и ги нарежете на осем парчета. Оваляйте всяко парче в брашното.
2. Пресейте останалото брашно в подходяща купа и добавете студената вода, като разбърквате добре, за да се образува гладко течно тесто. Добавете разбитото яйце и разбъркайте добре.
3. Загрейте олиото за маслената баня в тиган уок. Потопете парчетата ябълка в тестото и пържете на маслена баня 3 минути или докато станат златисти. Извадете и отцедете олиото.
4. Загрейте останалото олио в уока, добавете захарта и бъркайте продължително, докато захарта се карамелизира. Бързо добавете парчетата ябълки и разбъркайте добре, така че всяко парче ябълка да е добре покрито с карамела. Потопете парчетата ябълки в студена вода, за да се втвърдят, преди да сервирате.


Пък може и да ги побългарим, и да си ги поръсим с канела и пудра захар, и да ни е още по-сладко!!

1 коментар: