19 януари 2022 г.

Домашна бисквитена торта

 Е нямат омръзване тези десерти с бисквити 😃 А най-любимата и най-вкусната е разбира се домашната бисквитена торта. Доста отдавна не бях я правила, но в рамките на една седмица две ги заформих 😁 Иначе в блога си имам и бисквитена торта за всеки ден , и бисквитена торта  с крем от стар хляб  /на която отдавна се каня и да сменя снимките/, и бисквитена торта с крем от желирано кисело мляко и киви, и още много други бисквитени комбинации 😃

Нооо да се върнем към кралицата на бисквитените десерти!! Може би повечето от вас я правят с крем нишесте /различни вкусове/ или други кремове. Но ние я обожаваме с домашния млечен крем, и така тортичката наистина става уникална на вкус. Когато правя този крем, винаги си мисля за мама, защото от нея съм научила всичко, както и този страхотен крем. Едно време дори мама го правеше, сипваше го в чашки, и това беше най-вкусния десерт!! 

Благодаря мамо за всичко, обичам те 💖



Продукти:

бисквити обикновени около 400 г. /в случая са на Petit Keks/
1 1/2 ч.ч. смлени ореховя ядки /може и повече/

За млечния крем -

1 литър прясно мляко
4 броя яйца
1 ч.ч. захар /+1/2 ч.ч. ако обичате да ви е по-сладко/
8 с.л. брашно
есенция ванилия
100 г.  чисто масло


СТЪПКИ:

1. Приготвяме си крема по следния начин - разбиваме яйцата със захарта  до побеляване, добавяме брашното и ванилията, и отново разбиваме хубаво с миксер (може и на ръка, но гледайте да не стане на бучки). Слагаме млякото на котлона, като се сгорещи, махаме встрани и изсипваме на тънка струйка сместа, връщаме на котлона и бъркаме енергично, до сгъстяване на крема. Задължително се бърка непрекъснато, за да не загори крема по дъното. Към вече готовият горещ крем добавяме чистото масло и бъркаме до неговото разтопяване. 
/Кремът може да се приготви и без чисто масло, но с него става още по-вкусен./
2. В правоъгълна тавичка започваме да редим бисквити. Аз използвам ето тези 



Тортата е на четири реда бисквити, два какаови, и два обикновени. Редим първи ред, отгоре внимателно разпределяме от крема, като преценяваме да ни стигне за още три пъти. Върху крема обилно поръсваме  смлени орехи. Отново редим бисквити, крем, орехи, и така до четвърти ред бисквити, крем и орехи.
3. Оставяме тортата да стегне (поне 2 часа) и бисквитите да могат да поемат крема, и да омекнат напълно.


Остава само да я опазите да престои, защото наистина изкушава човек да си я хапне веднага!!






2 коментара: