31 юли 2024 г.

Фалшив дюнер с кайма

 Фалшив, защото баш не си е дюнер 😄, ама пък дюнер, защото на вкус напомня на него. Каквото и да е, вкусно е хора! Има едни такива клипчета, които се въртят във фейсбук,  в инстаграм, с различни идеи как и с какво може да си приготвите арабски питки или лаваш. Откраднах си една идея от там! А всъщност може да импровизирате с наличните ви продукти.

Днес докато се наканим да станем, че първо кафето естествено, после каква да е закуската... ами то стана обяд 😁

И какво да е, ами ето този фалшив дюнер с кайма, кашкавал, зеленчуци и сосче, или каквото имах под ръка 😁. За друго име не се сещам, затова така го нарекох, така си и остана 🙃.



Продукти:

арабски питки /или хляб лаваш/

кайма

кашкавал

домати, краставици,  лук

сос от майонеза,  кетчуп и горчица


СТЪПКИ:

1. Върху арабска питка по цялата повърхност мажем плътно с кайма.

2. В загрят тиган намазан с олио или чисто масло слагаме питката надолу с каймата. Готвим до готовност, около 1 минутка, като от време на време позавъртаме питката, за да не загори или залепне каймата.


В случая малко оскъдно намазано, защото всичко беше непредвидено, и каймата я разпределихме на четири питки. Препоръчвам да се маже навсякъде и плътно 😉

3. Изваждаме внимателно питката, и върху каймата в едната половина слагаме парчета /или настърган/ кашкавал. Сгъваме на две и връщаме в тигана. Запичаме за няколко секунди и от двете страни.



4. Прехвърляме в чиния и отваряме внимателно питката. Едната половина намазваме със соса, върху другата половина слагаме нарязани на колелца лук, домати и краставици. Отново сгъваме на две /или навиваме на руло/.



Бързо, лесно и вкусно за всяко време на деня!






26 юли 2024 г.

Палачинки с тиквички

 Е лято е, сезона на тиквичките! Най-любими естествено пържени, с копър и чесън, и с кисело мляко разбира се. Ама на кой му се пържи в тези горещини 😕. А и малко разнообразие трябва! Та като влязох в серията кръгли тиквички 😄, ДА още имам от тях, рекох да понаправя нещо различно. И с риск да ме линчуват и да останат гладни в къщи, се захванах да направя едни палачинки с тиквички. Спокойно, ще имат и пълнеж 😉, ама днес темата е само палачинки. 

Обикновено като кажа, че ще правя палачинки, това означава че трябва да има задължително течен шоколад, защото само така се ядат при нас. Аз пък ги обичам и със сиренце, с месце, с домашно сладко.

И така, да се върнем към палачинките с тиквички, каквито вярвам всеки или е опитвал, или е приготвял. Реших да заложа на основната рецепта, която използвам за обикновени палачинки, с разликата че ще добавя и тиквички. Въоръжете се с тиган за палачинки, защото с него най-добре и лесно биха се получили, и да започваме.



Продукти:

2-3 броя кръгли тиквички /може и друг сорт/

3 яйца

2 ч.ч. прясно мляко

сол, щипка захар

брашно


Стъпки:

1. Първата стъпка е да си измием тиквичките, да ги настържем, посолим и оставим за половин час да се отцедят.

2. Отцеждаме добре тиквичките. В дълбока и подходяща купа чукваме яйцата, добавяме прясното мляко, солта и захарта. Добавяме и настърганите тиквички. Разбъркваме и постепенно започваме да добавяме брашно, до гъстота на боза. Ако все пак поизтървете брашното, добавете малко вода и оправете сместа до съответната гъстота.

3. Загряваме тигана, който сме го намазнили с помоща на четка. Понякога първата палачинка или става, или се накъсва. Въоръжете се с търпение и спокойствие. Вземате с черпак от сместа и слагате в тигана и с въртеливи движение разнасяте сместа навсякъде. 

4. Печем палачинките от едната страна, после обръщаме от другата.








Готовите палачинки може да се консумират направо така, или с пълнеж, или сглобени в една вкусна палачинкова солена торта. Въпрос на вкус!!



25 юли 2024 г.

Бърза лятна манджа

 Лятна, лятна, ама то и през зимата може да си я забъркате 😁 Сега целогодишно по магазините има всякакъв зеленчук. Стига да сте гладни,  и да не ви мързи след дългия работен ден, тежък и горещ 😃, отделете  пет минутки след така чакания охлаждаш душ. И да нямате кулинарни  умения, това е може би една от най-вкусните гозби, с които можете да впечатлите. 



Продукти: 

червени пиперки /може и зелени/

праз лук

яйца

червен и черен пипер,  сол на вкус

чубрица /по желание/

олио

сирене

Количествата са според вкуса, предпочитанията и брой порции.


СТЪПКИ:


1. Почистваме и измиваме зеленчуците. Нарязваме на парчета /колелца/.

2. Запържваме зеленчуците в малко олио /около 5 минути/ в подходящ тиган с незалепващо покритие. Добавяме подправки на вкус.

3. Чукваме яйцата, и бъркаме енергично до тяхното сготвяне. Не отнема повече от две минути.

4. Прехвърляме готовото ястие в чиния, поръсваме с натрошено сирене, с пресен магданоз по желание.




В главата ми идеята беше да сложа и мини каперси, които като вкусово допълнение биха били идеални. Имах спомен, че в хладилника се мяркаше едно бурканче. Ноо не ги намерих, и така си и останах само с намерението да добавя и каперси. 

Хапнах си добре 😄. И случайно след това открих и каперсите в хладилника 😆. Ей това е да имаш късмет, ама не навреме 🙃, така ме беше яд, че ми идеше да си сготвя още една порция от същото 😅 








Полезни бонбони

 На външен вид изглеждат много изкушаващо😀 и СА вкусни! ОБАЧЕ, явно на вкус не биха допаднали на всички. Изядох си ги сама, без една 😉, която моята половинка изяде /силно казано хаха/. В първият момент, когато ги видя очите му светнаха, и застрашително с цел да ги изяде всичките, посегна набързо и си лапна една. НО, дотам 😂 Каза ми да си ги ям сама, като впоследствие му казах какво имат вътре, при което той се опули и разбра защо не са му харесали. И така, за ден-два изядох сама дузина кето бонбони!! Вече е въпрос на вкус, в зависимост от съчетанието на продуктите и количествата разбира се, всеки може да си направи вкусни полезни бонбони. Да живеят ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ!! Ами така де, проба-грешка и човек се научава на много неща 😄


Продукти:

1 ч.ч. овесени ядки

1 морков

1/2 ч.ч. тиквени семки /сурови или опечени/

8-10 фурми /без костилка/

1/2 ч.ч. орехови ядки

4-5 с.л. мед


Начин на приготвяне:

Всъщност количествата може и да не ги спазвате, а да експериментирате. Важното е, да се получи достатъчно гъста /мокра/ смес, и да се оформят топчета. Но все пак записмайте по-колко и какво слагате, за да достигнете до очаквания и най-добър вкус за вас.

В случая в блендер сложих всички продукти и ги смлях до нужната гъстота. 

Може и да не използвате блендер. Но преди това овесените ядки е хубаво да се накиснат в малко вода или прясно мляко, за да омекнат. 

Готовата смес може да оставите за няколко часа в хладилника.

От нея с лъжица /за по-лесно/ гребваме и с дланта си правите топчета или малки скалички, които по желание овалвате в кокосови стърготини или какао.


Ако обичате моркови, със сигурност тези здравословни бонбони ще ви харесат.











 

23 юли 2024 г.

Малки "пици" с тиквички

 Пици, ама не като тази пица дето си я представяте 😁 със сирена, бекон, маслини, зеленчуци и още каквото ви дойде наум. "Пица" в кавички, защото реално върху кръгче от тиквичка може да си нахвърляте пак сиренце, месце, кашкавал и каквото ви е излишно в хладилника 😄 Става също толкова вкусно, а и здравословно!! А със сорта от кръгла тиквичка направих днешните мини пици. Ами като купих дузина от тях, и сега се чудя в какво да експериментирам така е 😋. Макар, че имам забрана да правя неща, които не съм правила и е съмнително дали ще се получи и стане за ядене хаха. Да не говорим колко прикрити провали в кухнята имам, ама това е отделен въпрос, сега сме на друга вълна 😁. Та следващото ми предложение търпи безброй вариации. При мен този път са семпли пиците, защото и в хладилника нямах голям избор, което ме навежда на мисълта, че е време за пазаруване 😏.





Продукти:

няколко кръгли тиквички /може и обикновени дълги/



майонеза

домат

кашкавал

чесън по желание

пресен копър


СТЪПКИ:


1. Измиваме тиквичките, и ги нарязваме на шайби  широки около един пръст. Печем ги на скара или на грил тиган /в случая са на грил тиган/ до приятни резки 😀, не е нужно да са твърде гриловани.

2. Готовите тиквички прехвърляме в тавичка, намазана леко с мазнина. Така наредени, ги намазваме с майонеза, в която по желание можем да добавим настърган на ситно чесън /или пресован/. 

3. Върху майонезата слагаме резен домат, нарязан на шайба. Върху домата настърган кашкавал.

4. Запичаме в предварително затоплена фурна на 180 градуса за около 10-ина минути, да се поразтопи кашкавала и да досготвим пиците.

Поднасяме топли, макар че и студени са вкусни, поръсени с пресен копър. 




Предястие или основно, кой както го предпочете. 




Лесно, бързо и гарантирано вкусно!




Ако ви допада идеята и досега не сте опитвали така да си приготвяте тиквички, отворете хладилника и смело си сгответе мини "пици"!!!

21 юли 2024 г.

Банички със сирене и майонеза

 Значи, ако не сте опитвали или правили въобще баница, в която има майонеза - значи голям пропуск да знаете 😃 Мама, между другото прави уникална баница с майонеза, ама при нея всичко се получава перфектно и много вкусно. Моите баби също готвеха уникално, няма такъв вкус и ухание на гозби, които те приготвяха, някаква магия си беше това. 
Аз се старая доколкото мога, и винаги съм на принципа, че лесните и обикновените гозби са най-вкусни. Разбира се, важен е и вида, в който са поднесени, но най-вече да е направено с любов и желание 😉.
И така, да се върнем на баничките ми. Едва ли ще напиша и покажа нещо различно. Всеки път експериментирам, защото така се забавлявам и откривам нови вкусове 😊.





От един лист кори за баница излизат по две банички. 

Продукти:

1 пакет кори за баница - 400 г.  
олио или чисто масло за намазване
маково семе за поръсване

за плънката- 

3 яйца
200 г. сирене
1 пак. майонеза /200 г./
3 с.л. кисело мляко
щипка хлебна сода
сол ако е необходимо
чубрица - около 20-30 г. /или според вкуса/

СТЪПКИ:

1. Всеки лист от корите разделяме на две половини напречно. Всяка половинка намазваме с помоща на четка с олио или с чисто масло. 
2. За плънката - в купа си натрошаваме сиренето, добавяме разбитите яйца предварително /или така ги чукваме в сиренето и объркваме/, майонезата, киселото мляко и щипка хлебна сода в него /да шупне/, сол ако е нужно и чубрица на вкус и по желание. 
2. Слагаме по 2-3 с.л. от плънката и разстиламе по цялата повърхност или слагаме само в единия край. Прегъваме външните краища леко навътре, за да не излезе плънката и навиваме внимателно баничката.
3. Така процедираме с всички листи от пакета кори за баница, или докато свърши плънката. Нареждаме баничките в тава, покрита с хартия за печене или намазнена тава.
4. Всяка баничка намазваме с олио, и поръсваме с маково семе и печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност.





Бъдете смели и експериментирайте!





15 юли 2024 г.

Пълнени кръгли тиквички

 Нямаше как да подмина тези симпатяги - малки, кръгли, приятно зелени и ми намигат от щанда 😃 Е, не устоях, ама кой би могъл да устои на тази прелест. 

Клъглите тиквички са тъмнозелени, на едни такива красиви ивици. Чудесни са  пълнени, нарязани и приготвени на скара, пържени или като заместител на патладжана. Най-добри, когато не са по-големи от топка за тенис. Интересното е, че се нуждаят от 55 дни за пълно узряване. 



Продукти:

тиквички - 5 броя

1 глава кромид лук

1 ч.ч. ориз

250 г. кайма

1 морков

домати от консерва, доматено пюре или пресен домат

олио

2, 3 скилидки чесън /по желание/

подплавки на вкус - сол, червен и черен пипер, чубрица

пресен магданоз

може да добавите гъбки, картофи

кашкавал, яйце /по желание/


СТЪПКИ:

1. Измиваме добре тиквичките. Отрязваме капачета внимателно на всяка една. 

2. С малка лъжица внимателно издълбаваме тиквичките. По желание може да се бланшират, преди да се напълнят. В моят случай не са бланширани, въпрос на време и предпочитание. Подреждаме тиквичките с отвора нагоре в подходяща тавичка и се заемаме с плънката.

3. В достатъчно олио /около 5-6 с.л./ запържваме настърганите на дребно лук, чесън и морков /нарязан на тънки колелца/. Добавяме каймата, пълнежа от тиквичките и запържваме отново. Добавяме червен пипер, домати, и измития ориз. Доливаме 1 ч.ч. вода и готвим отново. Добавяме подправки на вкус - черен пипер, чубрица, сол. Ако е необходимо доливаме още вода, до почти пълното сготвяне на ориза. Прибавяме накрая и пресен магданоз.

4. С готовата смес пълним тиквичките и слагаме капачетата. Ако остане все пак я разпределяме около тях в тавичката.

5. Доливаме около 1 ч.ч. вода и готвим в предварително затоплена фурна на 180 градуса около 20 минути.

6. Вече по желание, но направено тук с тези тиквички - чукваме по едно малко яйце върху всяка и настъргваме кашкавал. Връщаме отново във фурната, но без капачетата и запичаме за около 5-6 минути.

7. Поднасяме с кисело мляко, любим сос и задължително с лимонче и пресен магданоз.





Интересно, вкусно и лесно!




14 юли 2024 г.

Паниран пържен патладжан

Патладжан, популярен в България и като „син домат“, е растение, което се използва в цял свят и е включено в стотици готварски рецепти.
Въпреки че често се смята за зеленчук, всъщност ботанически е плод, какъвто е и неговият братовчед – доматът. Неговите плодове обикновено са тъмнолилави или черни, но се срещат и в други цветове, например бял.

Патладжанът има редица ползи за здравето, като в Индия, при това съвсем заслужено, го наричат „Цар на зеленчуците“. Още полезна информация може да прочетете тук . 

Между другото фантазията ви може да роди безброй вкусни начини за приготвяне на рецепти с патладжан. Експериментирайте смело!

Днес ще споделя с вас един лесен начин за приготвяне на пържен паниран патладжан. И с него пък да направите поне още три ястия, които ми идват наум в момента. 



Необходими продукти:

патладжан

за панировката - брашно, сол, яйца, галета

олио за пържене

чесън, пресен копър

Количеството на продуктите е според вашето желание.


СТЪПКИ:

1. Измиваме патладжана и обелваме кората. В този случай е по-добре да е без кора, за да не придава някаква остатъчна горчивина и да се хапва по-лесно 😀

2. Режем на колелца с дебелина около 1 см. Посоляваме и оставяме така за около 30 минути, за да се махне горчивината на патладжана. Измиваме под течаща вода и подсушаваме добре с кухненска хартия.

3. В дълбока чиния сипваме брашно + сол на вкус според количеството на брашното. 

4. Всяко едно парче обилно овалваме в брашно от всички страни. Оставяме за около 10-ина минутки да  си поеме хубаво брашното.

5. В отделна купичка си разбиваме яйца, а в друга сипваме галета.

6. Загряваме олиото /около половин пръст/.

7. Всяко парче потапяме в яйце, след това овалваме в галета. 

8. Пържим последователно и от двете страни до златист загар.

Готовият патладжан може да се поднесе с пресен копър и настърган чесън, като се овкуси допълнително с олио, оцет и ако е нужно още сол.

                                  


Или поднесен с любим чеснов сос - в случая моя е от равни части скир, кисело мляко и майонеза, с добавени към тях пресен копър, настърган чесън и малко олио.

Лесно и много вкусно!