15 юли 2024 г.

Пълнени кръгли тиквички

 Нямаше как да подмина тези симпатяги - малки, кръгли, приятно зелени и ми намигат от щанда 😃 Е, не устоях, ама кой би могъл да устои на тази прелест. 

Клъглите тиквички са тъмнозелени, на едни такива красиви ивици. Чудесни са  пълнени, нарязани и приготвени на скара, пържени или като заместител на патладжана. Най-добри, когато не са по-големи от топка за тенис. Интересното е, че се нуждаят от 55 дни за пълно узряване. 



Продукти:

тиквички - 5 броя

1 глава кромид лук

1 ч.ч. ориз

250 г. кайма

1 морков

домати от консерва, доматено пюре или пресен домат

олио

2, 3 скилидки чесън /по желание/

подплавки на вкус - сол, червен и черен пипер, чубрица

пресен магданоз

може да добавите гъбки, картофи

кашкавал, яйце /по желание/


СТЪПКИ:

1. Измиваме добре тиквичките. Отрязваме капачета внимателно на всяка една. 

2. С малка лъжица внимателно издълбаваме тиквичките. По желание може да се бланшират, преди да се напълнят. В моят случай не са бланширани, въпрос на време и предпочитание. Подреждаме тиквичките с отвора нагоре в подходяща тавичка и се заемаме с плънката.

3. В достатъчно олио /около 5-6 с.л./ запържваме настърганите на дребно лук, чесън и морков /нарязан на тънки колелца/. Добавяме каймата, пълнежа от тиквичките и запържваме отново. Добавяме червен пипер, домати, и измития ориз. Доливаме 1 ч.ч. вода и готвим отново. Добавяме подправки на вкус - черен пипер, чубрица, сол. Ако е необходимо доливаме още вода, до почти пълното сготвяне на ориза. Прибавяме накрая и пресен магданоз.

4. С готовата смес пълним тиквичките и слагаме капачетата. Ако остане все пак я разпределяме около тях в тавичката.

5. Доливаме около 1 ч.ч. вода и готвим в предварително затоплена фурна на 180 градуса около 20 минути.

6. Вече по желание, но направено тук с тези тиквички - чукваме по едно малко яйце върху всяка и настъргваме кашкавал. Връщаме отново във фурната, но без капачетата и запичаме за около 5-6 минути.

7. Поднасяме с кисело мляко, любим сос и задължително с лимонче и пресен магданоз.





Интересно, вкусно и лесно!




Няма коментари:

Публикуване на коментар