Патладжанът има редица ползи за здравето, като в Индия, при това съвсем заслужено, го наричат „Цар на зеленчуците“. Още полезна информация може да прочетете тук .
Между другото фантазията ви може да роди безброй вкусни начини за приготвяне на рецепти с патладжан. Експериментирайте смело!
Днес ще споделя с вас един лесен начин за приготвяне на пържен паниран патладжан. И с него пък да направите поне още три ястия, които ми идват наум в момента.
Необходими продукти:
патладжан
за панировката - брашно, сол, яйца, галета
олио за пържене
чесън, пресен копър
Количеството на продуктите е според вашето желание.
СТЪПКИ:
1. Измиваме патладжана и обелваме кората. В този случай е по-добре да е без кора, за да не придава някаква остатъчна горчивина и да се хапва по-лесно 😀
2. Режем на колелца с дебелина около 1 см. Посоляваме и оставяме така за около 30 минути, за да се махне горчивината на патладжана. Измиваме под течаща вода и подсушаваме добре с кухненска хартия.
3. В дълбока чиния сипваме брашно + сол на вкус според количеството на брашното.
4. Всяко едно парче обилно овалваме в брашно от всички страни. Оставяме за около 10-ина минутки да си поеме хубаво брашното.
5. В отделна купичка си разбиваме яйца, а в друга сипваме галета.
6. Загряваме олиото /около половин пръст/.
7. Всяко парче потапяме в яйце, след това овалваме в галета.
8. Пържим последователно и от двете страни до златист загар.
Готовият патладжан може да се поднесе с пресен копър и настърган чесън, като се овкуси допълнително с олио, оцет и ако е нужно още сол.
Или поднесен с любим чеснов сос - в случая моя е от равни части скир, кисело мляко и майонеза, с добавени към тях пресен копър, настърган чесън и малко олио.
Лесно и много вкусно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар