14 юли 2024 г.

Паниран пържен патладжан

Патладжан, популярен в България и като „син домат“, е растение, което се използва в цял свят и е включено в стотици готварски рецепти.
Въпреки че често се смята за зеленчук, всъщност ботанически е плод, какъвто е и неговият братовчед – доматът. Неговите плодове обикновено са тъмнолилави или черни, но се срещат и в други цветове, например бял.

Патладжанът има редица ползи за здравето, като в Индия, при това съвсем заслужено, го наричат „Цар на зеленчуците“. Още полезна информация може да прочетете тук . 

Между другото фантазията ви може да роди безброй вкусни начини за приготвяне на рецепти с патладжан. Експериментирайте смело!

Днес ще споделя с вас един лесен начин за приготвяне на пържен паниран патладжан. И с него пък да направите поне още три ястия, които ми идват наум в момента. 



Необходими продукти:

патладжан

за панировката - брашно, сол, яйца, галета

олио за пържене

чесън, пресен копър

Количеството на продуктите е според вашето желание.


СТЪПКИ:

1. Измиваме патладжана и обелваме кората. В този случай е по-добре да е без кора, за да не придава някаква остатъчна горчивина и да се хапва по-лесно 😀

2. Режем на колелца с дебелина около 1 см. Посоляваме и оставяме така за около 30 минути, за да се махне горчивината на патладжана. Измиваме под течаща вода и подсушаваме добре с кухненска хартия.

3. В дълбока чиния сипваме брашно + сол на вкус според количеството на брашното. 

4. Всяко едно парче обилно овалваме в брашно от всички страни. Оставяме за около 10-ина минутки да  си поеме хубаво брашното.

5. В отделна купичка си разбиваме яйца, а в друга сипваме галета.

6. Загряваме олиото /около половин пръст/.

7. Всяко парче потапяме в яйце, след това овалваме в галета. 

8. Пържим последователно и от двете страни до златист загар.

Готовият патладжан може да се поднесе с пресен копър и настърган чесън, като се овкуси допълнително с олио, оцет и ако е нужно още сол.

                                  


Или поднесен с любим чеснов сос - в случая моя е от равни части скир, кисело мляко и майонеза, с добавени към тях пресен копър, настърган чесън и малко олио.

Лесно и много вкусно!  


Няма коментари:

Публикуване на коментар