26 юли 2024 г.

Палачинки с тиквички

 Е лято е, сезона на тиквичките! Най-любими естествено пържени, с копър и чесън, и с кисело мляко разбира се. Ама на кой му се пържи в тези горещини 😕. А и малко разнообразие трябва! Та като влязох в серията кръгли тиквички 😄, ДА още имам от тях, рекох да понаправя нещо различно. И с риск да ме линчуват и да останат гладни в къщи, се захванах да направя едни палачинки с тиквички. Спокойно, ще имат и пълнеж 😉, ама днес темата е само палачинки. 

Обикновено като кажа, че ще правя палачинки, това означава че трябва да има задължително течен шоколад, защото само така се ядат при нас. Аз пък ги обичам и със сиренце, с месце, с домашно сладко.

И така, да се върнем към палачинките с тиквички, каквито вярвам всеки или е опитвал, или е приготвял. Реших да заложа на основната рецепта, която използвам за обикновени палачинки, с разликата че ще добавя и тиквички. Въоръжете се с тиган за палачинки, защото с него най-добре и лесно биха се получили, и да започваме.



Продукти:

2-3 броя кръгли тиквички /може и друг сорт/

3 яйца

2 ч.ч. прясно мляко

сол, щипка захар

брашно


Стъпки:

1. Първата стъпка е да си измием тиквичките, да ги настържем, посолим и оставим за половин час да се отцедят.

2. Отцеждаме добре тиквичките. В дълбока и подходяща купа чукваме яйцата, добавяме прясното мляко, солта и захарта. Добавяме и настърганите тиквички. Разбъркваме и постепенно започваме да добавяме брашно, до гъстота на боза. Ако все пак поизтървете брашното, добавете малко вода и оправете сместа до съответната гъстота.

3. Загряваме тигана, който сме го намазнили с помоща на четка. Понякога първата палачинка или става, или се накъсва. Въоръжете се с търпение и спокойствие. Вземате с черпак от сместа и слагате в тигана и с въртеливи движение разнасяте сместа навсякъде. 

4. Печем палачинките от едната страна, после обръщаме от другата.








Готовите палачинки може да се консумират направо така, или с пълнеж, или сглобени в една вкусна палачинкова солена торта. Въпрос на вкус!!



Няма коментари:

Публикуване на коментар