31 август 2024 г.

Варени картофи със сирене и млечно-чеснов сос



Нямате си и на идея колко посуда има за миене след тази порция / и още малко 😁/ картофи. Чудех се как да го нарека, защото и аз вече не знаех какво е 😆. Мернах в страничката на Вкусно с Бени, че е споделила едни картофки,  които е правила преди време. Стори ми се вкусно и лесно, по родопски 😄 Ама и най-простите неща понякога те връщат в първи клас 😁, като се чудиш как и защо можеш да оплескаш нещо толкова лесно. Е, МОЖЕ!! Та, следвах нейните стъпки, но това което получих на вид въобще не беше за показване /това установих след десетина снимки/. И реших да го преработя, за да може да види бял свят, защото беше вкусно. Вече ви стана ясно защо мивката ми е пълна догоре 😆 И да добавя, че всичко правех с продукти на око. 

Продукти:

варени картофи /5-6 средно големи/

чисто масло /около 50-60 г./

чесън /2-3 скилидки/

кисело мляко /около 300г./

сирене, зелен лук

сол, червен пипер на вкус


Стъпки:

1. Обелваме картофите и варим до готовност.  Изваждаме ги в купа и с вилица ги намачкваме.

2. Разтапяме и запържваме чистото масло за около 2-3 минутки, заедно с червен пипер и сол на вкус. Добавяме пресования чесън и запържваме още минутка, но на среден котлон,  за да не загори червения пипер. 

3. Киселото мляко предварително си го разбъркваме. Прибавяме го към чесновото масло и на изключителен котлон бъркаме до усвояване на маслото. За минута-две бъркаме и на включен среден котлон. При мен млякото се пресече, беше очевидно. С пасатора сместа стана по-гладка.

4. Към картофите добавяме млечния сос, разбъркваме до хомогенизиране. Към тях натрошаваме сирене /на вкус/ и нарязан пресен зелен лук по желание. 



Сервираме с препечени филийки, сухари или оризовки.




 

28 август 2024 г.

Омлет в сандвич


 Или омлет между две филии хляб 😃 Както и да го наречете, вкусно е.  И един по-различен начин за поднасяне на богат омлет, с хляб, месо, зеленчуци, сосове. Трябва да го опитате. Приготвя се бързо и лесно, и всеки би се справил.

Напоследък като хоби ми е да гледам клипчета за такива бързи рецепти. Честно да ви кажа, и аз опитах пак с този омлет, но не става 😁, няма място за оператора и всичко се провали, стана едно мазало. Ами не е моето, и това е. Всъщност и идеята за омлета не е моя /даже въобще не се знае на кой е/, но мога да кажа, че е сполучлива. И пак ме е яд на доста блогъри, кулинари и инфлуенсъри, които вземат идеи, но не споменават, че все пак от някъде са го видели. И като почнат да ги хвалят, лайкове, ахкания, коментари какво са измислили, лелеле!! Има и такива, които пускат видеа и клипчета как готвят, или вършат и приказват простотии, и народа им се кефи, недоумявам на какво и защо!!?? Но както и да е, нервите са си за моя сметка. 

Да се върнем към омлета! Най-напред си пригответе продуктите, защото трябва да действате сръчно и бързо, и разбира се достатъчно широк тиган с незалепващо покритие /аз използвам тигана за палачинки/. И разбира се, в зависимост от това с какви продукти разполагате, за да направите омлета по-богат. Моят е примерен, например нямах кашкавал, и го замених с топено сирене.



Продукти:

за една порция-

2 яйца

2 филии хляб

2-3 броя зелен лук

някакво месо според предпочитанията

кашкавал или топено сирене

1 домат

зелена прясна чушка /може листа маруля, краставица/

Стъпки: 

1. В купичка чукваме двете яйца и ги разбиваме. Добавяме /по желание/ 1-2 броя зелен лук, ситно нарязан.

2. В чиния си приготвяме и останалите продукти, които ще са ни нужни. Две филии хляб /без значение от формата/, домата и чушката нарязани на шайби, месото /салам, филе или др./, топено сирене.

3. Загряваме малко олио в тигана /около 1 с.л./

4. Изсипваме разбитите яйца и разнасяме по цялата повърхност на тигана. Слагаме двете филии хляб по средата една до друга. Реално от едната страна опират до стените на тигана, а от другата се виждат яйцата.  Готвим така 10-15 секунди /въпреки, че всичко правя на око и не засичам време, но давам примерно такова за ориентир/, обръщаме ги от другата страна и продължаваме да готвим докато се запече омлета от долната страна.

5. С шпатула или с помоща на чиния обръщаме внимателно омлета и от другата страна, за да се запече също. 

6.Завиваме краищата на омлета към филиите. Върху едната филия започваме да редим месото, топеното сирене, домата, чушката /зелена салата, краставица/. Всичко трябва да се прави бързо и при не много силен котлон, за да не загорят филиите.

7. Захлупваме внимателно едната филия /върху която няма нищо/ отгоре върху другата, където сме редили продуктите. С шпатула пак обръщаме по още веднъж вече оформения сандвич в тигана до приятен загар.

8. Поднасяме топъл, с още зеленчуци и сосове по желание.







23 август 2024 г.

Пилешко роле с плънка

 Винаги, когато имам пилешки гърди първото нещо, за което се сещам с тях е вкусно роле с плънка. В зависимост от това какво имате под ръка и в хладилника, или предварително сте намислили плънката, можете да си направите вкусно, крехко и красиво пилешко роле, разбира се и с подходяща гарнитура 😉. Моето предложение е семпло и бързо, но цветно и вкусно. С въображение и фантазия можете да разнообразите пържолите 😁 Някои си мариноват месото, става още по-сочно и вкусно, но и едно добро овкусяване е достатъчно за пилешкото месо, и пак ще е вкусно. 



Продукти:

пилешки  гърди

сол, черен и червен пипер на вкус

кисели краставички 

печена червена чушка 

Стъпки:

1. Измиваме пилешките гърди и ги подслушване с домакинска хартия. 

2. Начукваме с дървен чук за месо върху дъска под стрес фолио,  като внимаваме да не го накъсаме. Намазняваме с олио и овкусяваме с подправки и от двете страни.

3. Киселите краставички и печения пипер  нарязваме на тънки ивици по дължина.

4. Върху всяко парче месо слагаме пипер и кисели краставички. Внимателно навиваме на руло и закрепяме с клечки за зъби или с конец.

5. В намазнена тавичка или покрита с домакинско фолио, слагаме ролетата да се пекат в предварително затоплена фурна на 180 градуса.


 Можете предварително да ги запечатате, като леко ги задържите от всички страни. Вариант е и да ги намажете преди печене с майонеза и горчица и да ги оваляте в корнфлейкс. 

6. Печем до готовност, за около 30-40 минути.

Поднасяме с подходяща гарнитура според вкуса разбира се 🙂 





А сега  развихрете въображението си и си направете вкусни пилешки ролета.


19 август 2024 г.

Бисквитено руло само с три съставки

 Е, и с една шоколадова заливка и подобаваща поръска отгоре за разкош 😁 Лесно, ефектно и вкусно руло, с шантавото съчетание на банан и смокини, защо пък не?😉😁  Изяде ли се, идяде се 😁😁 значи става за ядене! Сериозно, комбинацията е добра,  пък и кога да си направим такова руло, ако не сега когато смокините зреят. Има един сорт кадота черна смокиня - уникално вкусна, разтапя се в устата. Искаше ми се това руло да е точно с такива смокини, но за съжаление не намерих. Преди време бях правила обърнат сладкиш с точно такива смокини, стана много вкусен и красив!

Та ако ви попаднат смокини сорт кадота черни, не му мислете, хапнете си ги сладко, но оставете няколко за едно бисквитено руло. За моето съм използвала обикновен сорт смокини  (смокинята зад блока 😁), но обелих кората, защото беше много дебела. И всъщност идеята за това шантаво руло беше спонтанна, то като всичко останало 😁, почвам да правя нещо и в движение го доизмислям.




Продукти:

какаови бисквити (3 пакета по 180г.)

3 банана

около 10 броя средно големи смокини

шоколад, фъстъчен крокант, филирани бадеми


Стъпки:

1. Смиламе до ситно бисквитите в блендер (или в обикновена мелничка). Изсипваме ги в подходяща по-голяма купа.

2. Смиламе за кратко и бананите в блендера (или намачкваме с вилица). Добавяме  ги към смлените бисквити.

3. С ръка омесваме тестото от бисквитите и бананите. 

4. Измиваме и обелваме смокините, като гледаме да са с една и съща големина. 

5. Върху домакинския плот (маса) отвиваме прозрачно фолио, с дължина колкото ще бъде рулото, но без да го късаме. Прехвърляме бисквитеното тесто върху фолиото по средата. Захлупваме с фолио отгоре и тогава го късаме. С точилка внимателно разточваме тестото с дебелина около  0.5 см. 

6. В единият край нареждаме смокините една до друга. 



7. Внимателно започваме да навиваме стегнато руло, като си помагаме с фолиото. Преди да завия до край рулото, поръсих по цялата дължина с кокосови стърготини.

8. Прибираме рулото в хладилника за два-три часа поне, да стегне. 

9. По желание го украсяваме с разтопен шоколад и поръсени отгоре филирани бадеми и фъстъчен крокант. Прибираме отново в хладилника, за да стегне шоколада.




В разрез е особено красиво!




15 август 2024 г.

Бърза пица с арабски питки

 Имам ли арабски питки, няма как да не хапнем нещо вкусно с тях. Закуска, обяд, десерт, малко въображение и воала - вкусотия! Днес ви давам идея за вкусна бърза пица с арабски питки. Може да я направите във фурната, в еър фрайър или дори в парти грил! Опитах да направя и клипче, но не е моето 😁, нямам нерви и време, нъпреки че нагледно наистина едно такова представяне на рецепта е наистина повече предпочитано напоследък. 

И така, имате ли арабски питки?! Ами да си направим пица 🤩



Продукти:

арабски питки

лютеница, кетчуп или доматено пюре

кашкавал

лук

пресен пипер (червен или зелен)

колбас

чери домати

пресен босилек

За една пица може да използвате две арабски питки или да я направите само с една. Продуктите са според вкусове и предпочитания.

Стъпки:

1. Вземаме една арабска питка и намазваме с лютеница навсякъде  (доматено пюре или  кетчуп). Настъргваме кашкавал отгоре.

2. Слагаме втора питка, която също намазваме с лютеница.  Нарязваме лук на колелца, пресен пипер на малки парчета, колбас, и отгоре настърган кашкавал.

3. Запичаме до разтапяне на кашкавала за около 5 минути във фурна, еър фрайър или в моя случай в парти грил.

4. Върху готовата пица нарязваме чери домати  (които могат по желание да се сложат при запичане на пицата) и пресни листа босилек.



Хапнете я топла, вкусотия голяма е!





10 август 2024 г.

Бутерки с праскови и мед

 След соленото, да минем към сладкото 😃. Пак идея от нета, която реших да проверя дали ще се получи. На вид почти я докарах, на вкус гарантирам, че е вкусотия. Реално всеки копира от някого нещо, и когато го представи за свое почват едни хвалби, едни ахкания, благодарности. Абе хора, всичко е измислено отдавна, всеки черпи идеи от книги, от телевизията, от интернет.  Ами няма нищо срамно просто да го споменете. Постоянно гледам клипчета, като хоби ми е 😆 (аз нямам време и възможност за това и си правя само снимки 😁), от които вземам идейки, или ги приготвям същите, и споделям с всички вас. 

Да се върнем към бутерките. Сега има на пазара (а някои в градината си) едни такива сочни и сладки праскови! И за разнообразие, извадете бутер тестото (нали ви казах да си имате поне едно под ръка), и да пробваме една идея. Реално почти бях убедена, че няма да се получи това, което видях като идея. Но може би вторият път ще бъде по-добре. 



Продукти:

бутер тесто 

праскови

мед

яйце

пудра захар за поръсване 

СТЪПКИ:

1. След като бутер тестото вече е готово за работа, разточваме леко върху набрашнена повърхност с набрашнена точилка. 

2. Разрязваме на квадрати (4/4). В тавата от печката покрита с хартия за печене, на разстояние едно от друго слагаме 2 с.л. мед (да не е много течен). Реших да опитам няколко с боровинково сладко вместо мед. Отгоре подреждаме, като застъпваме  леко, тънко нарязани 3-4 парчета от праскова.




3. Внимателно поставяме от нарязаните квадрати бутер тесто. Притискаме леко в краищата, като с вилица минаваме навсякъде. 



4. С разбито яйце намазваме отгоре с четка.

5. В загрята фурна печем бутерките около 15-20 минути  до златист загар.

6. Изваждаме и оставяме да поизстинат върху хартията.  Внимателно с помоща на шпатула ги обръщаме върху подходяща чиния и поръсваме с пудра захар. 

Медът се беше карамелизирал с прасковите, и в комбинация с изпеченото бутер тесто вкуса беше чудесен! Ще се правят пак 😉




4 август 2024 г.

Спирали от бутер тесто с шунка и кашкавал

 Винаги е хубаво да си имате под ръка във фризера един-два пакета с бутер тесто. И в сладък, и в солен вариант може да си направите вкусни бутерки, дори торта или пица. Нужно ви е малко време, за да се размрази тестото, но не прекалено много. Има си леки тънкости!

Ето тук е описано най-точно и ясно как да се размрази и работи с бутер тесто! 

Днес ви подсещам за една идея за солени бутерки, оформени като спирали. Моите леко се поразвиха, защото бутер тестото поомекна малко повече. Ето затова е хубаво да се спазват някои правила при работа с такова тесто. В крайна сметка се получиха вкусни, формата кой ти я гледа 😁.



Продукти:

бутер тесто

шунков салам нарязан на много тънко

кашкавал

яйце за намазване 

сусам /или други семена/ за поръска по желание 


СТЪПКИ:

1. Вече готовото тесто приготвено за работа разточваме леко с набрашнена точилка, за да не залепне.

2. Разделяме на две равни половини.

3. Върху едната половина подреждаме от шунката, отгоре поръсваме с настърган кашкавал /или нарязан, но много тънко/.



4. Внимателно слагаме отгоре другата половина от тестото и притискаме добре навсякъде.

5. С остър нож или нож за пица режем ленти с дебелина един пръст. Завиваме като спирала и подреждаме върху хартия за печене на малки разстояния едно от друго. Намазваме с разбито яйце бутер тестото и поръсваме със семена по желание. 




6. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, до готовност и златист загар, за около 15-20 минути.



Спазвайте правилата и стъпките, и ще си хапнете вкусни бутерки 😃.


3 август 2024 г.

Руло от тиквички с плънка от варени яйца и още нещо

 Докато съм на вълна тиквички, рула и палачинки с тиквички, да споделя още едно 😁 Не знам защо, всеки път блата от тиквички го правя по различен начин, така ми идва отвътре 🙃, то и с плънката така "кото има в хладилника" 😁, защото понякога се е случвало да е много скучно и пусто там 😁. Този път снимките са малко кофти, защото са на изкуствена светлина, но и така се разбира колко е вкусно 😊



Продукти:

за блата-

3 средно големи тиквички

1 яйце

щипка сол

2 скилидки чесън

брашно

пресен копър


за плънката -

3-4 сварени яйца

майонеза

сирене

пресен копър

1 средно голяма краставица


СТЪПКИ:

1. За блата - измиваме и почистваме тиквичките, маже да останат с кората или да са обелени. В купа се настъргват тиквичките, ако има семе го махаме. Добавяме яйцето, щипка сол, настъргани две скилидки чесън, малко пресен копър нарязан на ситно, и брашно колкото да не е прекалено течна сместа. Добавяме лъжица по лъжица и бъркаме, като сместа трябва да е нито течна, нито гъста.

2. В тавичката от фурната слагаме парче хартия за печене, върху която изсипваме сместа за блата. Внимателно разнасяме с шпатула или лъжица и оформяме тънък блат /правоъгълник/. 

3. Печем до златисто в предварително загрята фурна на 180 градуса, около 10 минутки. Изваждаме изпеченият блат и оставяме да изстине. 

4. За плънката - объркваме заедно 3-4 твърдо сварени яйца /настъргани на едро ренде или нарязани на дребно/, натрошено /или настъргано сирене/, майонеза, пресен копър и нарязана на дребно краставица.  Като количествата на сиренето и майонезата е според вкуса. Всичко се обърква много добре. 



5. Изстиналият блат намазваме по цялата повърхност с плънката. Навиваме внимателно и оформяме стегнато руло. Завиваме го в прозрачно или алумитиево фолио и оставяме в хладилника на студено поне за час.


Поднасяме нарязани на парчета, поръсени с копър.

Моето е малко неглиже, но кой му гледа презентацията 😁





2 август 2024 г.

Пълнени рулца от палачинки с тиквички

Палачинките с тиквички споделих преди няколко дни как ги правя, но не знаете какви вкусни рулца сглобих с тях!! Няма да съм аз ако и тук не вложа малко импровизация 😁. Всъщност сложих отново това, което ми се намираше под ръка.



Продукти за плънката:

варени картофи

майонеза

сирене

пресен копър

чесън

краставица

Количествата са според вкуса и броя на палачинките, които ще се правят.


СТЪПКИ:

1. Намачкваме варените картофи. Към тях добавяме майонеза, нактъргано или натрошено сирене, настърган на дребно или пресован чесън и накрая пресен копър. Всичко се обърква добре до хомогенна смес, може  да използвате и чопър, за да е по-гладка. Всички продукти са на око според вкуса и достигане на желаната гъстота.


2. Прясната краставица нарязваме на тънки ивици.

3. Върху всяка палачинка намазваме от  плънката с картофите, а отгоре нареждане краставици.


4. Загъваме внимателно първо от двете страни, след това навиваме като руло. Завиваме в прозрачно или алумитиево фолио и оставяме в хладилник на студено за час поне. Аз не дочаках този момент 😀, веднага поднесох.