29 ноември 2013 г.

Мъфини с кокос

Кокосовият орех е плодът на кокосовата палма, растяща най-вече в тропическите райони на Азия, Африка и Южна Америка. За родина на кокоса се считат Филипините, където е и най-голямата му популация. Това растение цъфти целогодишно, обича песъчливи почви, много слънце, топлина и висока влажност. На санскрит кокосовата палма е позната под името "kalpa vriksha", което означава "дървото, което дава всичко необходимо за живота". Любопитно е, че за да влезе вода в кокосовия орех, тя се просмуква между множество фибри и бива "филтрирана" през черупката му в продължение на почти девет месеца. Така се образува кокосовото мляко, което е може би най-богатата на електролити напитка в природата.

За тези мъфини съчетах основното тесто за сладкиш с майонеза и от друг - идейка за топчетата, които щях да сложа в мъфините.  И така се получиха тези вкусни и красиви кексчета.


Първо си приготвих топчетата, от следните продукти:

50г. кокосови стърготини (бели, ако решите можете да бъдат и цветни)
1 яйце
1/2 ч.ч. пудра захар
2 с.л.  майонеза


Смесих всички продукти, и готовото тесто оставих във хладилника (или фризера) за около 30 минути. 

През това време си приготвих и кексовата смес по рецептата за сладкиш с майонеза:

200 г. майонеза
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
5 с.л. какао
1 ч.ч. захар
1 бакпулвер

СТЪПКИ:

1. В купа разбъркваме сухите съставки и добавяме към тях майонезата и водата. Не е нужно да ползваме миксер, разбъркват се много лесно и с вилица (или лъжица).
2. Приготвяме си формите за мъфини и разпределяме кексовата смес във всяка до половината.


3. Изваждаме от хладилника тестото, което е стегнало вече и от него оформяме топчета, колкото са броя и на приготвените мъфини с кексовата смес.



4. Във всяка форма в средата слагаме по топче и притискаме леко, за да се покрие от кексовата смес.





5. Печем  в загрята на 180 С фурна, и проверяваме с дървен шиш, където е сместа с майонезата. 



Когато са готови, ги извадете да се охладят върху метална решетка и ги украсете с целувчена глазура или по ваш избор любима глазура. 

Надявам се да останете вкусно изненадани!









Няма коментари:

Публикуване на коментар