Ето, вече блога е реалност, първата публикация също е налице :)
За добре дошли черпя всички с парче топла ароматна питка!
Надявам се да се чувствате уютно и приятно в моята компания!
Приемам и критики, и съвети, защото човек се учи докато е жив!!
Обичам лесните и достъпни рецепти,
за това основно те ще присъстват в моето местенце.
Простички, но пък винаги вкусни. Ще импровизирам, понякога успешно, друг път не :)
Простички, но пък винаги вкусни. Ще импровизирам, понякога успешно, друг път не :)
Вълнувам се, и благодаря, че надникнахте тук :)
Използвам почти една и съща рецепта за тестото, която за мен се оказа сполучлива. Само променям оформлението и плънката в питките.
Стават вкусни, ароматни, бухнали и свършват бързо.
Ето и самата рецепта:
Стават вкусни, ароматни, бухнали и свършват бързо.
Ето и самата рецепта:
Продукти:
200 мл. прясно мляко
1 ч.ч. кисело мляко
3 яйца
5 с.л. олио
1 пак. жива мая
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
700 г. брашно (или повече, за замесване на средно меко тесто)
олио или краве масло
СТЪПКИ:
1. Разтваряме маята в топлото прясно мляко заедно със захарта и 1 с.л. лъжица от брашното.
2. Отделяме един жълтък за намазване на питката. Правим кладенче в
брашното и чукваме яйцата. Постепенно прибавяме и останалите продукти.
Слагаме и киселото мляко и замесваме меко тесто.
3. Оставяме да втаса, докато удвои обема си.
4. Разделяме на три части. Всяка една разточваме на правоъгълник с
ширина около 12 см. Първата намазваме с масло, втората слагаме върху нея и отново намазваме с масло.
Слагаме третата кора отгоре.
5. Притискаме и разточваме, корите
трябва да се увеличат поне с една педя. Разрязваме на две половини по
дължина. Усукваме ги и после навиваме, слагаме в тава да втаса около 15
минути.
6.
Разбиваме жълтъка с малко олио и вода или прясно мляко и намазваме
питката. Печем на 180 градуса до златисто.
Ето и парченце от нея :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар