25 ноември 2013 г.

Еклерови пастички

Чудех се какъв десерт да приготвя този път, мислех да е с млечен крем, и нещо по-различно от това, което съм правила досега. Но тъй като нямах време за чудене, се спрях на еклери, отдавна не бях правила. 

Ето какво се получи :)


И започнах, най-напред си направих пареното тесто, по следния начин от тези продукти:

1  ч.ч.  вода
1/2  ч.ч.  олио
1 ч.ч.  брашно
3-4 броя  яйца


СТЪПКИ:

1. Водата и олиото завират на котлона, след това се добавя брашното и се бърка няколко минути, докато стане гъста смес, която се отделя от стените на съда. Маха се от котлона и се оставя да изстине.


2. След като сместа изстине, едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбърква добре. Тестото става още по-гъсто и лепкаво.
3. Идва моментът, когато трябваше да опека еклерите, да ама ми хрумна друго. Реших да сложа цялата смес за еклерите в тавичка, и така да я опека. Като един еклер-гигант :)


И ето го вече опечен, 



но ако решите да правите тези пастички, сложете сместа в правоъгълна тавичка, за да станат всичките квадратни.

И така, опечения голяяям еклер, нарязах на пастички, след като вече беше изстинал напълно.




 Докато чакате да изстине си направете крема за пастичките. Аз обикновено правя млечен, който винаги става вкусен и сполучлив.

За крема са ви необходими-

500 мл прясно мляко
2 яйца
5 с.л. брашно
7-8 с.л. захар
50 г масло
1-2 ванилии


Кремът се приготвя като към заврялото мляко се добавя на тънка струйка добре разбитата смес с миксер от яйцата, захарта и брашното.След това се бърка непрекъснато няколко минути до сгъстяване на крема, слага се и маслото и се бърка още няколко минути. Накрая се добавят ванилиите. 
Всяка пастичка разрязваме на половина през средата, и не се притеснявайте, ако някъде се появят дупки, крема ще ги прикрие и направи още по-вкусни.
На всяка една половинка слагаме от топлия крем, слагаме капачето и нареждаме в поднос.
Преди консумация поръсете обилно с пудра захар или глазура по ваш избор и вкус!
Ами това е, надявам се да ви е било вкусно :)





На моите гладници се харесаха много!



Няма коментари:

Публикуване на коментар