Кокосовият орех е плодът на кокосовата палма, растяща най-вече в
тропическите райони на Азия, Африка и Южна Америка. За родина на кокоса
се считат Филипините, където е и най-голямата му популация. Това
растение цъфти целогодишно, обича песъчливи почви, много слънце, топлина
и висока влажност. На санскрит кокосовата палма е позната под името
"kalpa vriksha", което означава "дървото, което дава всичко необходимо
за живота". Любопитно е, че за да влезе вода в кокосовия орех, тя се
просмуква между множество фибри и бива "филтрирана" през черупката му в
продължение на почти девет месеца. Така се образува кокосовото мляко,
което е може би най-богатата на електролити напитка в природата.
За тези мъфини съчетах основното тесто за сладкиш с майонеза и от друг - идейка за топчетата, които щях да сложа в мъфините. И така се получиха тези вкусни и красиви кексчета.
Първо си приготвих топчетата, от следните продукти:
1 яйце
1/2 ч.ч. пудра захар
2 с.л. майонеза
Смесих всички продукти, и готовото тесто оставих във хладилника (или фризера) за около 30 минути.
През това време си приготвих и кексовата смес по рецептата за сладкиш с майонеза:
200 г. майонеза
1 ч.ч. вода
2 ч.ч. брашно
5 с.л. какао
1 ч.ч. захар
1 бакпулвер
СТЪПКИ:
1. В купа разбъркваме сухите съставки и добавяме към тях майонезата и
водата. Не е нужно да ползваме миксер, разбъркват се много лесно и с
вилица (или лъжица).
2. Приготвяме си формите за мъфини и разпределяме кексовата смес във всяка до половината.
3. Изваждаме от хладилника тестото, което е стегнало вече и от него оформяме топчета, колкото са броя и на приготвените мъфини с кексовата смес.
4. Във всяка форма в средата слагаме по топче и притискаме леко, за да се покрие от кексовата смес.
5. Печем в загрята на 180 С фурна, и проверяваме с дървен шиш, където е сместа с майонезата.
Когато са готови, ги извадете да се охладят върху метална
решетка и ги украсете с целувчена глазура или по ваш избор любима глазура.
Надявам се да останете вкусно изненадани!
Няма коментари:
Публикуване на коментар