Грисът е хранителен продукт, който се произвежда от пшеница или
царевица. По-голяма е популярността на пшеничения грис, който може да
бъде направен от твърда или мека пшеница, а също така може да е
дребнозърнест или едрозърнест. В кулинарията грисът се използва за
приготвяне на десерти (грис халва, щрудели, пудинги), закуски,
гарнитури, предястия. Най-често трябва да се вари, за да набъбне, но в
някои рецепти, например за плодови пити, се използва и суров, за да
поеме влагата на суровия плод. Тъй като е лесно смилаем от организма,
грисът е подходящ за приготвяне на бебешки каши и влиза в състава на
различни диети за отслабване.
Обичате ли грис? Тогава да експериментираме заедно :)
Обичате ли грис? Тогава да експериментираме заедно :)
Когато започнах да бъркам продуктите за тези бисквитки, повярвайте, бях готова и за провал.
Нямах време да се поразровя из готварските книги и списания, и просто реших да рискувам.
Ако обичате хрупкави бисквитки, това е вашата рецепта.
Мисля, че се получиха твърде добре, и на вид, и на вкус.
Много са лесни и бързи за приготвяне.
Продукти:
1 яйце
150 г. захар
1/2 ч.ч. олио
!/2 пак. бакпулвер
1 ч.ч. грис
1 1/2 ч.ч. брашно
захар за овалване
няколко ореха за пълнеж
СТЪПКИ:
1. Смесвате последователно яйцето със захарта (бърка се с вилица), добавя се олиото, чашата с грис и накрая брашното с бакпулвера.
2. Омесете леко лепкаво тесто, което сложете в хладилника (или фризера) за около 30 минути.
3. Докато чакате, си счупете десетина ореха, и ги нарежете на четири половинки.
4. От вече стегналото тесто късате топчета, колкото орех, и слагате по една четвъртинка от готовите орехи за пълнеж. Оформяте добре топчето с ръка.
5. Всяко топче овалвате в кристална захар.
6. Подреждате топчетата в подходяща тавичка върху хартия за печене.
7. Печем в предварително загрята фурна до леко златист цвят. Не ги оставяйте да изгорят.
8. Щом са готови, извадете ги и от фурната и оставете в тавичката да поизстинат.
Хрупкави и вкусни бисквитки се получиха, доволна съм от резултата!
Много се надявам да се харесат и на вас!
Харесаха ми :) И без това половин пакет грис си стои неупотребяван у нас.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата :)
Не разбрах дали вече сте ги опитали, но много се надявам и на вкус да ви допаднат, поздрави :)
ИзтриванеОпитах ги, харесаха ми много,но най-вече на децата ми. Внесох несъществена промяна и ще ги покажа в нашия блог с линк към страничката :) Благодаря за идеята отново !
ИзтриванеУсмихнахте ме Кайти, поздрави на децата и благодаря за доверието, с нетърпение чакам да видя блога Ви :)
ИзтриванеБлагодаря за рецептата! Мноого вкусни, хрупкави и лесни за приготвяне бисквитки! Днес ще ги правя за втори път :)
ОтговорИзтриванеЕх, Валя, как само ме зарадвахте!! Благодаря за доверието и наистина Вашият положителен коментар ме усмихна.
ИзтриванеПоздрави най-сърдечни :)