30 ноември 2013 г.

Хрупкави курабийки с грис

 Грисът е хранителен продукт, който се произвежда от пшеница или царевица. По-голяма е популярността на пшеничения грис, който може да бъде направен от твърда или мека пшеница, а също така може да е дребнозърнест или едрозърнест. В кулинарията грисът се използва за приготвяне на десерти (грис халва, щрудели, пудинги), закуски, гарнитури, предястия. Най-често трябва да се вари, за да набъбне, но в някои рецепти, например за плодови пити, се използва и суров, за да поеме влагата на суровия плод. Тъй като е лесно смилаем от организма, грисът е подходящ за приготвяне на бебешки каши и влиза в състава на различни диети за отслабване.


  Обичате ли грис?  Тогава да експериментираме заедно :)
 Когато започнах да бъркам продуктите за тези бисквитки, повярвайте, бях готова и за     провал.
 Нямах време да се поразровя из готварските книги и списания, и просто реших да рискувам. 
 Ако обичате хрупкави бисквитки, това е вашата рецепта.
 Мисля, че се получиха твърде добре, и на вид, и на вкус.


Много са лесни и бързи за приготвяне.

Продукти:

1 яйце
150 г. захар
1/2 ч.ч. олио
!/2 пак. бакпулвер
1 ч.ч. грис
1 1/2 ч.ч. брашно
захар за овалване
няколко ореха за пълнеж


СТЪПКИ:

1. Смесвате последователно яйцето със захарта (бърка се с вилица), добавя се олиото, чашата с грис и накрая брашното с бакпулвера. 
2. Омесете леко лепкаво тесто, което сложете в хладилника (или фризера) за около 30 минути.





3.  Докато чакате, си счупете десетина ореха, и ги нарежете на четири половинки. 
4. От вече стегналото тесто късате топчета, колкото орех, и слагате по една четвъртинка от готовите орехи за пълнеж. Оформяте добре топчето с ръка.
5.  Всяко топче овалвате в кристална захар.




6. Подреждате топчетата в подходяща тавичка върху хартия за печене.

 
7. Печем в предварително загрята фурна до леко златист цвят. Не ги оставяйте да изгорят. 


8. Щом са готови, извадете ги и от фурната и оставете в тавичката да поизстинат.




Хрупкави и вкусни бисквитки се получиха, доволна съм от резултата!


Много се надявам да се харесат и на вас!

6 коментара:

  1. Харесаха ми :) И без това половин пакет грис си стои неупотребяван у нас.
    Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не разбрах дали вече сте ги опитали, но много се надявам и на вкус да ви допаднат, поздрави :)

      Изтриване
    2. Опитах ги, харесаха ми много,но най-вече на децата ми. Внесох несъществена промяна и ще ги покажа в нашия блог с линк към страничката :) Благодаря за идеята отново !

      Изтриване
    3. Усмихнахте ме Кайти, поздрави на децата и благодаря за доверието, с нетърпение чакам да видя блога Ви :)

      Изтриване
  2. Благодаря за рецептата! Мноого вкусни, хрупкави и лесни за приготвяне бисквитки! Днес ще ги правя за втори път :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Валя, как само ме зарадвахте!! Благодаря за доверието и наистина Вашият положителен коментар ме усмихна.
      Поздрави най-сърдечни :)

      Изтриване