Обичам да меся, и да правя различни вкусотийки от тесто - питки, хляб, бриош, мекички .... Днес имам поръчка за милинки, и как да откажа на гладниците в къщи. Започвам на минутата, та да не ме хапнат мен преди да ги направя :)
Почти винаги използвам тази рецепта за тесто:
1 кг. брашно тип 500 (може и по-малко - за средно меко тесто)
400 мл. краве прясно мляко
3 броя яйца
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
6 с.л. олио
1 пак. жива мая
по желание добавете сирене, около 150 г
400 мл. краве прясно мляко
3 броя яйца
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
6 с.л. олио
1 пак. жива мая
по желание добавете сирене, около 150 г
Едва ли има домакиня, която да не умее да меси, но все пак ще опиша аз как го правя!
СТЪПКИ:
1. Слагаме маята, заедно с 1 ч.л.захар и 1 с.л. брашно в 100 мл. затоплено прясно мляко да шупне (да втаса).
2. Пресяваме си брашното, изсипваме го в тавичка и си правим кладенче.
3. В него чукваме яйцата, разбиваме ги, прибавяме млякото с маята, олиото, солта, и останалото прясно мляко, и по-желание сиренето.
4. Замесваме си меко тесто, което оставяме да почине (да втаса).
5. Премесваме отново и с намаслени ръце оформяме топки, малко по-големи от орех и нареждаме в подходяща тавичка, също добре намазана с олио. Оставяме по малко разстояние между топките, за да могат добре да втасат.
6. След като втасат ги намазваме със смес - запържено олио около 1/2 ч.ч. олио със 2-3 с.л. галета и малко сол.
7. Печем в предварително загрята фурна, в зависимост от самата фурна, първо на долен и после на горен реотан, всяка печка е различна. Печете до златисто.
1. Слагаме маята, заедно с 1 ч.л.захар и 1 с.л. брашно в 100 мл. затоплено прясно мляко да шупне (да втаса).
2. Пресяваме си брашното, изсипваме го в тавичка и си правим кладенче.
3. В него чукваме яйцата, разбиваме ги, прибавяме млякото с маята, олиото, солта, и останалото прясно мляко, и по-желание сиренето.
4. Замесваме си меко тесто, което оставяме да почине (да втаса).
5. Премесваме отново и с намаслени ръце оформяме топки, малко по-големи от орех и нареждаме в подходяща тавичка, също добре намазана с олио. Оставяме по малко разстояние между топките, за да могат добре да втасат.
6. След като втасат ги намазваме със смес - запържено олио около 1/2 ч.ч. олио със 2-3 с.л. галета и малко сол.
7. Печем в предварително загрята фурна, в зависимост от самата фурна, първо на долен и после на горен реотан, всяка печка е различна. Печете до златисто.
Гладниците даже не дочакаха, да си поотдъхнат малко милинките след опичането, а ги нападнаха веднага.
И на вас да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар