17 ноември 2014 г.

Бисквитена торта с крем от желирано кисело мляко и киви

Лека, вкусна и много лесна бисквитена тортичка.
Не изисква никакви умения за  да си я направите, но пък ще впечатлите с външен вид и страхотен вкус!!



Продукти:

за блатовете -

300 г. обикновени бисквити
1/2 пак. чисто масло
250 г. сладко (желе) по избор
1 ч.ч. орехови ядки

за крема -

400 г. кисело мляко с 3,6 % масленост
1-2 броя киви
захар на вкус
1 пак. желатин от 15 г.

за глазурата -

300 мл. компот от ягоди без плода
1 пак. желатин от 15 г.
4-5 броя пресни ягоди


СТЪПКИ:

1. В блендер (или в орехомелачка) смиламе бисквитите и ореховите ядки.
2. В дълбока купа объркваме бисквитите, ореховите ядки, чистото масло и сладкото. (В моя случай аз сложих бурканче от моето сладко от джанки.) 
3. Объркваме всичко добре с лъжица или с ръка.
4. В тортена формичка с падащо дъно с диаметър 20 см., насипваме половината от бисквитената смес. Притискаме внимателно и оставяме в хладилника за час да стегне.
5. Към киселото мляко добавяме захар на вкус и желатина, който предварително е накиснат и после разтопен на водна баня или за кратко в микровълновата. Объркваме всичко добре и изсипваме върху бисквитения блат. Обелваме си две малки кивита, нарязваме ги на малки парчета и ги наслагваме върху млечния крем, и леко ги притискаме в млякото. Оставяме крема да стегне за няколко часа в хладилника.
6. Върху вече стегнатия крем с ръце посипваме навсякъде от другата половина от бисквитената смес. Разпределяме навсякъде, за да покрие млечния крем. Оставяме за час отново в хладилника.
7. Към сока от компота прибавяме желатина (предварително е накиснат и после  разтопен на водна баня или за кратко в микровълновата.) и разбъркваме добре. Изсипваме внимателно върху вече стегналия втори бисквитен блат, върху който предварително сме подредили няколко пресни ягоди срязани на две половинки. Оставяме отново да стегне в хладилник.
Освобождаваме от ринга внимателно!

Украсата може да бъде и от други плодове, въпрос на вкус и избор.
Изважда се от хладилника непосредствено преди поднасяне, като отгоре по желание може да настържете шоколад.


Да ви е сладко!!




10 коментара:

  1. Ех, че красиво и толкова вкусно, Вили! Може ли да си поискам едно парченце... Изглежда лекичка като облак. :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Гери, разбира се, веднага режа парченце :) Радвам се, че ти допада, усмивки от мен Гери :)

      Изтриване
  2. Вили, ние си падаме по по-тежките десерти, шоколадови, но пък от време на време е чудесно човек да разнообрази с такава вкусна лека тортичка. Подсещаш, че имам и аз една рецепта подобна. Хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна лека торта, бърза и лесна за приготвяне.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. и на мен ми запази парченце:))) Чудна е тази красавица! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Лека и много приятна плодова торта!
    Поздрави, Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Тили, наистина е много лека и вкусна, и изчезна доста бързо :) Усмихната вечер :)

      Изтриване