30 ноември 2014 г.

Супа от коприва с картофи

Съвсем наскоро открих чудесният блог на Ели, блог за суровоядство, веганство и вегетарианство! 
Там ще намерите вкусни рецепти и много полезна информация, свързани с естеството на блога. Аз реших да си направя от там супичката от коприва. У дома обичаме тази супа, и обикновено я приготвям с ориз, и понякога със застройка. Но в рецептата на Ели супата беше с коприва и картофи. Е, не ми трябваше много да мисля. Нищо, че сега не е сезонът на копривата, още същата вечер си набавих и в къщи ухаеше на топла и вкусна супа.



И както е написала Ели - " Тази лека супа от коприва е подходяща за постните периоди на годината, за преход към чисто суровоядство, за тежко болни хора.Приготвя се лесно, бързо и може да се пасира , за да получим крем - супа.Копривата е една ценна билка, използва се както в сурово състояние, така и за приготвяне на различни ястия или чай."

Ще копирам дословно рецептата на Ели, като аз пропуснах пащърнака в моята супичка.
Продукти:

1 глава кромид лук
1 малък морков
1 супник измита и почистена коприва
 2 картофа
парче пащърнак
 мазнина - олио или зехтин
 1 щипка хималайска сол


СТЪПКИ:

1. В тенджера с вряща вода - около  1 литър попарваме копривата.
2. Отцеждаме я от водата  /водата запазваме/ и нарязваме на ситно.
3. Отделно в друга тенджера задушаваме нарязаните на ситни кубчета морков, пащърнак, лук - в  4 - 5 с.л. мазнина и малко от водата , в която сме попарвали копривата.
 Аз добавих още малко водичка, за да е повече супата :)
4. Добавяме нарязаните на едри кубчета картофи и копривата, разбъркваме няколко пъти. Доливаме водата  /запазена при попарването на копривата/ и слагаме солта.
5. Варим на тих до умерен огън - 15 - 20 минути. Зеленчуците трябва да омекнат.
  
Сервираме супата топла. Овкусяваме с оцет или лимонов сок по желание.


Да ви е сладко !

8 коментара:

  1. Вили,
    благодаря ти, че изпробва тази рецепта.Коприва все още може да се намери тук - там на някои по - закътани места по селата, както и по щандовете в големите супермаркети.Дано да ти е харесала на вкус тази постна супа.Баща ми много обича коприва и аз съм принудена да я използвам в различни рецепти.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, споделих я, защото наистина ми хареса на вкус! Изяде се за отрицателно време! Благодаря ти за чудесните рецепти, и да знаеш, следя те изкъсо :) Поздрави!

      Изтриване
  2. На пръв поглед не ми се съчетават добре копривата и картофите, но не съм опитвала. Но коприва как обичам, Вили....къде пък по това време прясна намери:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На пръв поглед и аз така помислих Веси! Но съчетанието вкусово ме изненада приятно. Опитай, ще ти хареса! А моята коприва си я купих от Carrefour (Карфур), но предполагам има и в други големи търговски вериги.

      Изтриване
  3. Чудесна е, тази супичка. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Защо пък да не се съчетават копривата и картофа?! Много вкусна е супата.
    Поздрави, Вили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защо пък не нали! Тъй като винаги съм я правила с ориз, или само коприва, идеята с картофи ми беше далечна. Но пък се оказа наистина вкусна!
      Поздрави Тили :)

      Изтриване