12 февруари 2021 г.

Шакшука

 Хайде и аз да се разпиша с шакшука 😀  ястие, идеално за пълноценна закуска или обяд, в случая може и за вечеря 😄

 Приготвя се лесно и бързо, а и е доста апетитно и вкусно! Традиционно шакшука се приготя в Израел, но в България в "превод" си е направо миш-маш без сирене с яйца на очи 😀

Такава красота беше, с пет яйчица отгоре, но докато се обърна, за да взема телефона да снимам... едното яйце изчезна!!!



Продукти:

за шакшука с 5 яйца -

3 броя домати

2 броя червен /или зелен/ пипер

1 брой лук 

4-5 с.л. олио или зехтин

сол, черен и червен пипер на вкус


СТЪПКИ:

1. Почистваме си зеленчуците, измиваме ги добре и ги нарязваме на дребно.
2. Вземаме си подходящ тиган или малка тавичка. Изсипваме в тигана олиото, лука и пипера и запържваме на котлона. Добавяме доматите, които си пускат сос в процеса на готвене. По желание може да добавите още доматен сос, ако искате да има повечко за топене.
3. Добавяме на вкус сол, черен и червен пипер. Оставяме на слаб котлон за около 10-ина  минутки да се готви.
4. Правим си внимателно дупки, в които чукваме яйцата.
5. Оставяме под похлупак на слаб огън за още 5-8 минути, докато се сготвят и яйцата.
6. Сервираме с пресен магданоз или босилек!



Това е моят вариант за шакшука - вкусно и бързо!!




Няма коментари:

Публикуване на коментар