Всеки си има рецепта за соленки - бързи, икономични, с извара или сирене, със заквасена сметана и още, и още... Днес ви предлагам да опитате от моите соленки - бързи, лесни и вкусни 😀 като всички соленки!! Тъй като напоследък експериментирам с оризово брашно, и то не кое да е - а на моя любима марка Panino, реших да вмъкна и в моите соленки!
Продукти:
1 яйце
60 г. масло
130 г. извара
4 с.л. кисело мляко
1/2 пак. бакпулвер
щипка сол, но ако изварата е безсолна
1 ч.ч. бяло пшенично брашно
1/2 ч.ч. оризово брашно Panino
семена за поръсване - сусам, мак и др.
СТЪПКИ:
1. Приготвяме си купа, в която отделяме и изсипваме само белтъка от яйцето. Жълтъкът го отделяме в малка купичка, към който прибавяме 3-4 капки олио. С него ще намажем соленките.
2. Към белтъкът добавяме последователно разтопеното масло, киселото мляко, изварата, сол ако е необходимо и накрая пресятото брашно /и двата вида/ с бакпулвера.
3. Омесваме си тесто, което прибираме в хладилника за около половин час.
4. Върху хартия за печене /или кухненски плот/, с набрашнена точилка си разточваме лист от тестото с дебелина около 0.5 см. и с помоща на кръгла формичка си изрязваме соленки.
5. Прехвърляме изрязаните соленки внимателно в тава /тази от фурната/, покрита с хартия за печене и на малки разстояния една от друга.
6. Намазваме с жълтък /с помоща на четка/ и поръсваме със семена по избор.
7. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса, до златист загар - около 10-15 минутки /зависи от фурната/.
Приятен апетит 😀
Няма коментари:
Публикуване на коментар