24 февруари 2021 г.

Кръгли соленки с извара

 Всеки си има рецепта за соленки - бързи, икономични, с извара или сирене, със заквасена сметана и още, и още... Днес ви предлагам да опитате от моите соленки - бързи, лесни и вкусни 😀 като всички соленки!! Тъй като напоследък експериментирам с оризово брашно, и то не кое да е - а на моя любима марка Panino, реших да вмъкна и в моите соленки!



Продукти:

1 яйце

60 г. масло

130 г. извара

4 с.л. кисело мляко

1/2 пак. бакпулвер

щипка сол, но ако изварата е безсолна

1 ч.ч. бяло пшенично брашно

1/2 ч.ч. оризово брашно Panino

семена за поръсване - сусам, мак и др.


СТЪПКИ:

1. Приготвяме си купа, в която отделяме и изсипваме само белтъка от яйцето. Жълтъкът го отделяме в малка купичка, към който прибавяме 3-4 капки олио. С него ще намажем соленките.

2. Към белтъкът добавяме последователно разтопеното масло, киселото мляко, изварата, сол ако е необходимо и накрая пресятото брашно /и двата вида/ с бакпулвера. 

3. Омесваме си тесто, което прибираме в хладилника за около половин час.

4. Върху хартия за печене /или кухненски плот/, с набрашнена точилка си разточваме лист от тестото с дебелина около 0.5  см. и с помоща на кръгла формичка си изрязваме соленки.


5. Прехвърляме изрязаните соленки внимателно в тава /тази от фурната/, покрита с хартия за печене и на малки разстояния една от друга. 

6. Намазваме с жълтък /с помоща на четка/ и поръсваме със семена по избор. 



7. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса, до златист загар - около 10-15 минутки /зависи от фурната/.


Приятен апетит 😀



Няма коментари:

Публикуване на коментар