Лека, лесна, вкусна, че и красива стана тази тортичка 😀
Когато импровизирам, нещата се получават още по-добре, дори и с украсата ми се получи 😉
На вкус наистина е лека и не много натрапчиво сладка, идеална тортичка за повод и без повод!!
Продукти:
за блата -
1 яйце
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 пак. бакпулвер
1/4 ч.ч. олио /краве масло, кокосово масло/
1 ч.ч. брашно
5-6 с.л. мед
5-6 ореха
за крема -
500 г. сладкарска извара /на Pilos/
200 мл. течна сладкарска сметана
1/2 ч.ч. пудра захар на Panino
1 пак. желатин
за украсата -
топинг и орехови ядки
СТЪПКИ:
1. Най-напред си приготвяме блата за тортичката. В купа си чукваме яйцето, към него добавяме олиото /или разтопено масло/, киселото мляко и меда. Объркваме добре и последователно добавяме пресятото брашно с бакпулвера и смлените орехови ядки.
2. Изсипваме кексовото тесто във форма с падащо дъно, покрито с хартия за печене /или намазнено и набрашнено/. Печем блата в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност /до суха клечка/.
3. Готовият блат оставяме да изстине върху решетка.
4. В подходяща тортена чиния внимателно прехвърляме блата, а ринга слагаме отново внимателно върху него. Сиропираме блата /по желание/ с малко прясно мляко. Така тортата става още по-сочна!
5. Приготвяме крема. Разбиваме сладкарската сметана с миксер до пухкав крем. В купа смесваме сладкарската извара, сметаната и пудрата захар. Объркваме внимателно всичко с дървена лъжица или бъркалка.
6. Разтваряме желатина в 50 мл. вода да набъбне, след което го разтапяме на водна баня (или за кратко в микровълновата). Добавяме го към млечната смес и разбъркваме отново до хомогенна смес.
7. Изсипваме крема внимателно върху блата, заглаждаме и прибираме в хладилника за около два часа, за да стегне крема.
8. Когато крема е стегнал, махаме внимателно ринга, като преди това с мокър нож /потопен в студена вода/ внимателно обикаляме от вътрешната страна на ринга.
9. Украсяваме отстрани със смлени орехови ядки, а отгоре с шоколадов или плодов топинг и орехови ядки.
Тортата е уникална 😉
Няма коментари:
Публикуване на коментар