8 февруари 2021 г.

Обикновени милинки със сирене

 Защо обикновени ли?! Ами, защото не са със стандартната заливка за милинки, не са типичните "сливенски милинки", ами това са си обикновени тестени топчета "милинки" 😀 Последната ми публикация за милинки беше доста отдавна, тогава ги направих с ленено семе и сиренце, станаха чудни. А днешните са само със сиренце, и пак са вкусни 😊, душички!!




Продукти:

4 1/2 ч.ч. брашно
2 яйца
1 пак. суха мая
1/2 ч.ч. топла вода
1 ч.ч. кисело мляко
6-7 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
около 150 г. сирене
галета


СТЪПКИ:

1. Пресяваме си брашното в подходяща голяма тавичка /или на плот, където ще месим/. Правим си кладенче в брашното, в което чукваме яйцата, а към тях прибавяме последователно киселото мляко, топлата вода и олиото. От едната страна в брашното слагаме захарта, на друга страна - солта, а на трета - маята. Разбъркваме всички продукти в кладенчето.
2. Постепенно започваме да добавяме от брашното и замесваме меко еластично тесто. Оставяме го да почине за 20-ина минути, през което време то ще втаса. Отново го премесваме.
3. Покриваме кръгла /или правоъгълна/ тавичка с хартия за печене.
4. Тестото разделяме на малки топки, колкото малки мандарини. В купичка си сипваме мазнина - олио. С намазнени ръце оформяме топчета, които подреждаме в тавичката на малки разстояния едно от зруго. Между топчетата натрошаваме сиренето.
5. Оставяме на топло да втасат.
6. Когато втасат милинките с помоща на четка ги намазняваме добре отгоре с олио, и поръсваме с галета навсякъде.



7. Печем в предварително затоплена фурна до готовност. Покриваме готовите милинки с кърпа за няколко минутки, и сервираме още топли.



Да ви е сладко!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар