Защо обикновени ли?! Ами, защото не са със стандартната заливка за милинки, не са типичните "сливенски милинки", ами това са си обикновени тестени топчета "милинки" 😀 Последната ми публикация за милинки беше доста отдавна, тогава ги направих с ленено семе и сиренце, станаха чудни. А днешните са само със сиренце, и пак са вкусни 😊, душички!!
Продукти:
4 1/2 ч.ч. брашно
2 яйца
1 пак. суха мая
1/2 ч.ч. топла вода
1 ч.ч. кисело мляко
6-7 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
около 150 г. сирене
галета
СТЪПКИ:
1. Пресяваме си брашното в подходяща голяма тавичка /или на плот, където ще месим/. Правим си кладенче в брашното, в което чукваме яйцата, а към тях прибавяме последователно киселото мляко, топлата вода и олиото. От едната страна в брашното слагаме захарта, на друга страна - солта, а на трета - маята. Разбъркваме всички продукти в кладенчето.
2. Постепенно започваме да добавяме от брашното и замесваме меко еластично тесто. Оставяме го да почине за 20-ина минути, през което време то ще втаса. Отново го премесваме.
3. Покриваме кръгла /или правоъгълна/ тавичка с хартия за печене.
4. Тестото разделяме на малки топки, колкото малки мандарини. В купичка си сипваме мазнина - олио. С намазнени ръце оформяме топчета, които подреждаме в тавичката на малки разстояния едно от зруго. Между топчетата натрошаваме сиренето.
5. Оставяме на топло да втасат.
6. Когато втасат милинките с помоща на четка ги намазняваме добре отгоре с олио, и поръсваме с галета навсякъде.
7. Печем в предварително затоплена фурна до готовност. Покриваме готовите милинки с кърпа за няколко минутки, и сервираме още топли.
Да ви е сладко!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар