3 април 2014 г.

Класически козунак

Няма нищо по-хубаво от това сами да си приготвите козунаците за Великден! Дори и да не сте опитвали до сега, уверявам ви - няма страшно :)
Желание, търпение и любов, а резултатът е вкусен, ароматен козунак на конци.
Е, майката му е и в месенето де, но пак не се плашете. Ако не стане от първият път, следващите със сигурност ще ви мотивират да си правите често козунаци, не само по Великден!



В Интернет пространството има безброй рецепти за козунаци, а тя е всъщност една :) Някои добавят повечко яйца, други повече захар, или брашното е различно .... 
С времето сами ще прецените коя рецепта с определени съставки ви допада най-много и става сполучлива !!
Аз ви предлагам рецепта за един обикновен класически козунак. А вие можете да добавите стафиди, ядки, сушени плодове, шоколад, мармалад, и така козунака ви ще стане още по-вкусен и ароматен.

Продукти:

1 кг. брашно
6 броя яйца (със стайна температура)
250 мл. прясно мляко
250 г. захар (може да увеличите захарта най-много до 300 г., но не повече)
200 мл. олио (чисто масло или свинска мас, или смесени количества 1:1)
1 кубче жива мая (40 г.) или 2 пак. суха мая
настъргана кора от 2 средно големи лимона (а може и от портокал)

За да се получи хубав козунак, всички продукти трябва да са със стайна температура.

СТЪПКИ:

1. Затопляме леко половината от прясното мляко и разтваряме маята в него, заедно с чаена лъжичка захар и толкова брашно. Изчакваме да втаса маята.
2. Затопляме и другата половина от млякото и в нея разтваряме захарта.
3.. Пресяваме си брашното. Хубаво е да ползвате качествено бяло брашно или специално за козунаци, за наистина добър резултат.
В тавичка изсипваме пресятото брашно и си правим кладенче. В кладенчето чукваме 5 яйца и 1 белтък, а жълтъка оставяме за намазване на козунаците.
За да не изсъхва жълтъкът, капнете няколко капки олио върху него.
4. Разбиваме внимателно с тел яйцата, добавяме към тях млякото със захарта, млякото с маята и  настърганата кора от лимона.
5. Добавяме по-малко от брашното и си замесваме тесто. След това на малки части (много важно) добавяме от мазнината и доомесваме. Правим в тестото дупка, слагаме по-малко от мазнината и месим, докато се усвои. Така до използването на всичката мазнина. Оставяме тестото да втаса и да утрои почти обема си.
6. Когато тестото е втасало с мазни ръце разделяме на две равни части или на четири по-малки, в зависимост от това колко козунака искаме да направим и в какви форми ще го печем.
7. Можете да сплетете  козунаците на плитка или да ги усукате само, формата е по ваше желание.
8. Оставяме отново да втасат, 



(тук една малка ръчичка се опитва да направи дупка във вече втасалия козунак :) )






след което намазваме с жълтъка и поръсваме обилно с кристална захар.


9. Печем в предварително затоплена фурна на 160-170 градуса до готовност (или до суха клечка). Време не посочвам, тъй като всяка фурна е различна, това ще прецените сами.
Ако видите, че отгоре започва да се запича много, а отвътре още не е готов, покрийте с фолио.
10. Когато козунаците са опечени, оставете ги в изключена фурна около 15-ина минутки и извадете да се охладят върху решетка.


 Да ви е сладко !!!



 




Няма коментари:

Публикуване на коментар