Топла питка за Лазаровден :) И едно лесно и бързо оформление, но пък ефектно!!!
Продукти:
около 1 кг. бяло пшенично брашно (за замесване на меко тесто)
200 мл. краве прясно мляко
200 мл. кисело мляко
3 броя яйца
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
6 с.л. олио
1 кубче жива мая
СТЪПКИ:
1. Слагаме маята, заедно с 1 ч.л.захар и 1 с.л. брашно в 100 мл. затоплено прясно мляко да шупне (да втаса).
2. Пресяваме си брашното, изсипваме го в тавичка и си правим кладенче.
3. В него чукваме 2 яйца и 1 белтък,
като жълтъка оставяме за намазване. Разбиваме яйцата, прибавяме млякото с
маята, олиото, солта, останалото прясно мляко и киселото мляко.
4. Замесваме си меко тесто, което
оставяме да почине (да втаса). След което разделяме тестото на 3 или 4 топки.
5. Всяка топка разточваме на кора, на която правим надлъжни разрези (с около 2 см. разстояние един от друг), от единият до другият край (като оставяте по 2 см. отгоре и отдолу). Внимателно навиваме на руло, като се стараем разрезите да съвпадат при навиването. така процедираме и с останалото тесто.
6. В подходяща тавичка (намазнена или покрита с хартия за печене) редим рулата едно след друго в кръг, като започваме от средата (както навивате и подреждате баница).
7. Оставяме питката да втаса, след което я намазваме с разбития жълтък примесен с няколко капки олио и капки прясно мляко. Поръсваме със сусам (по желание) и печем в предварително затоплена фурна на 170 градуса до готовност.
Да ви е сладко, и хубав празник, здраве, любов и берекет в домовете ви :)
А ето и моята хубава лазарка - голямата ни дъщеря Велина, която още от малка се учи да тачи народните български обичаи!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар