13 април 2014 г.

Питка "Въртележка"







Топла питка за Лазаровден :) И едно лесно и бързо оформление, но пък ефектно!!!





Продукти:

 

около 1 кг. бяло пшенично  брашно (за замесване на меко тесто)

200 мл. краве прясно мляко

200 мл. кисело мляко

3 броя  яйца

1 ч.л. захар

1 с.л. сол

6 с.л. олио 

1 кубче жива мая

 

СТЪПКИ:

 

1. Слагаме маята, заедно с 1 ч.л.захар и 1 с.л. брашно в 100 мл. затоплено прясно мляко да шупне (да втаса).

2.  Пресяваме си брашното, изсипваме го в тавичка и си правим кладенче.

3.  В него чукваме 2 яйца и 1 белтък, като жълтъка оставяме за намазване. Разбиваме яйцата, прибавяме млякото с маята, олиото, солта, останалото прясно мляко и киселото мляко.

4.  Замесваме си меко тесто, което оставяме да почине (да втаса). След което разделяме тестото на 3 или 4 топки.

5. Всяка топка разточваме на кора, на която правим надлъжни разрези (с около 2 см. разстояние един от друг), от единият до другият край (като оставяте по 2 см. отгоре и отдолу). Внимателно навиваме на руло, като се стараем разрезите да съвпадат при навиването. така процедираме и с останалото тесто.

6. В подходяща тавичка (намазнена или покрита с хартия за печене) редим  рулата едно след друго в кръг, като започваме от средата (както навивате и подреждате баница).

7. Оставяме питката да втаса, след което я намазваме с разбития жълтък примесен с няколко капки олио и капки прясно мляко. Поръсваме със сусам (по желание) и печем в предварително затоплена фурна на 170 градуса до готовност.

 

Да ви е сладко, и хубав празник, здраве, любов и берекет в домовете ви :)

 

А ето и моята хубава лазарка - голямата ни дъщеря Велина, която още от малка се учи да тачи народните български обичаи!!

 

 


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар