21 април 2014 г.

Великден!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ !


 Днес е Великден, денят, в който празнуваме възкресението на Исус Христос. За православните християни това е най-големият празник, наричан Празник на всички празници.


Чудото на Великден идва с Благодатния огън

 


За православните Великден идва с чудо. Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън.
И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо.
Подготовката за слизането на огъня започва в събота сутрин.
Всяка година параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка.
Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим.
След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък.
Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб.
Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.
По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания.
Йерусалимският патриарх се подготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват. Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството.
Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.
Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва.

От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма.
Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с "Христос Воскресе"! Митрополит Николай ще донесе благодатния огън за българските православни християни.
Той ще бъде в светия град Йерусалим при чудотворното слизане на огъня от Гроба Господен като представител на Българската патриаршия.

 Честито Възкресение Христово! Здраве, щастие и светлина озари душите и сърцата ни, и пламъка на любовта и добротата изпълват живота ни!







Празникът ни е двоен, нашата дъщеря Велина има имен ден на този светъл ден, да ни е жива и здрава!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар