За първи път приготвям пиде, и под ръка имах само извара. Всъщност пиде е заради формата и националността си, а тестото си е съвсем обикновено, такова, каквото и друг път използвам.
Пиде е вид турски хляб, и в Турция е нещо като пицата в Италия. Пидето се приготвя от тесто, върху което се слагат различни плънки по избор, и наподобява лодка.
Пиде е вид турски хляб, и в Турция е нещо като пицата в Италия. Пидето се приготвя от тесто, върху което се слагат различни плънки по избор, и наподобява лодка.
Може да замесите и с вода, или с мляко.
Пиде можете да си приготвите по всяко време, за закуска, обяд или вечеря.
А ако плънката е шарена и богата, такава вкусотийка би станала, и калорична разбира се :) Но това е друг въпрос!
Набързо нахвърляни и снимани в чинията, така успях само да ги заснема, защото гладните вече бяха озверели :)
За следващите такава плънка съм замислила ммм ...
Продукти:
500 г. брашно
1 пакетче суха мая или 1/2 кубче жива мая
200 мл. прясно мляко
2 броя яйца
2-3 с.л. олио или зехтин
1 ч.л. захар
сол на вкус
извара (или сирене)
СТЪПКИ:
1.В затопленото прясно мляко разтваряме маята със захарта и 1 ч.л. брашно. Оставяме да шупне (да втаса).
2. В голяма купа или тавичка пресяваме брашното и правим кладенче. В него чукваме яйцата, добавяме млякото с маята, олиото (или зехтина), сол на вкус.
3. Омесваме си еластично тесто, което оставяме на топло да втаса (да удвои обема си).
4. След като втаса, премесваме го отново и разделяме на 5-6 или повече топки, в зависимост колко големи искате да бъдат пидетата.
5. Разточваме всяка топка на дебела кора под формата на елипса, намазваме с четка с олио и отгоре разстиламе изварата (или сиренето), завиваме от всички страни като за пица, а двата края увиваме и оформяме като цървулче.
6. В подходяща тава (аз използвам тази от фурната), върху хартия за печене подреждаме готовите пидета. Намазваме обърнатите краища навътре с олио с помоща на четка.
5. Разточваме всяка топка на дебела кора под формата на елипса, намазваме с четка с олио и отгоре разстиламе изварата (или сиренето), завиваме от всички страни като за пица, а двата края увиваме и оформяме като цървулче.
6. В подходяща тава (аз използвам тази от фурната), върху хартия за печене подреждаме готовите пидета. Намазваме обърнатите краища навътре с олио с помоща на четка.
Моите аз оставих да повтасат отново и за това станаха така пухкави, но много вкусни.
Ако не ги оставяте да втасват ги слагате във фурна на 100 градуса и постепенно започвате да увеличавате температурата и стигате до 180-190 градуса.
Ако пък сте ги оставили да втасат, печете в затоплена фурна на 170-180 градуса до готовност.
По желание като ги извадите, може да намажете с масло, но и без са вкусни.
Импровизирайте с плънката и се насладете на това тестено изкушение :)
Това е една страхотна закуска.Поздравления за красивите формички,които сте направили и добре изпеченото тесто.Още сега ще препиша и утре ще се опитам да направя за закуска това ястие, дано и при мен се поучат.Продуктите са страхотни, и това, че използвате зехтин ми направи добро впечатлени.Плънката със сирене ми харесва, иначе ако сложим и салам и кашкавал, то ще стане от вида на пица.
ОтговорИзтриванеБлагодаря много :) Няма начин да не се получат и при Вас, и искрено се надявам да се харесат и на вкус, поздрави :)
Изтриване